Confidenţialitate

Benedict al XVI-lea ar fi știut despre agresiunile sexuale ale unor preoți, comise asupra minorilor | AUDIO

Papa emerit Benedict al XVI-lea, acuzat că ar fi știut despre o serie de agresiuni sexuale comise asupra unor minori și că nu a luat măsuri. Este concluzia unui raport independent prezentat joi în Germania, care vizează inclusiv perioada în care Joseph Ratzinger a fost arhiepiscop de Munchen.

Raportul arată că, în toată lumea, cazurile de pedofilie au fost ascunse cu intenție între 1945 şi 2019.

O firmă de avocatură din Germania a fost angajată chiar de Arhiepiscopia de Munchen şi Freising pentru a investiga acuzaţiile de abuzuri sexuale care o vizau.

Raportul arată că între 1945 şi 2019 au existat cel puţin 497 de victime, băieți minori.

Cardinalul Joseph Ratzinger (devenit Papa Benedict al XVI-lea), arhiepiscop de Munchen între 1977 şi 1982, nu a întreprins nimic pentru a-i exclude pe patru preoţi bănuiţi de agresiuni sexuale asupra unor minori, potrivit autorilor.

În două cazuri, era vorba despre membri ai clerului care au comis mai multe agresiuni confirmate inclusiv în instanță, se subliniază în document.

Într-o declaraţie transmisă avocaţilor germani, papa emerit Benedict al XVI-lea a respins orice responsabilitate în acel scandal. Vaticanul a anunțat că va analizat acest raport.

Scandalurile sexuale care au afectat Biserica au ținut prima pagină a ziarelor  în timpul pontificatului lui Benedict al XVI-lea.

În 2013, era primul lider al Bisericii Catolice care se retrăgea din funcție în ultimii peste 600 de ani.

Autorii raportului l-au acuzat şi pe actualul arhiepiscop de Munchen şi Freising că a ignorant abuzurile comise în Germania și după 2010.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Iorgu Ianuși

Sursa foto: vatican.va

Citește și: România nu va fi implicată într-un eventual război la granița dintre Ucraina și Rusia, susține ministrul Apărării | AUDIO