Confidenţialitate

Pantofii rubinii din ”Vrăjitorul din Oz”, furaţi în urmă cu 13 ani, au fost recuperați de FBI

Pantofii purtați de actrița americană Judy Garland în timp ce interpreta rolul lui Dorothy Gale în ”Vrăjitorul din Oz” au fost recuperați după 13 ani de la furtul acestora, potrivit publicației Variety.

O pereche de pantofi utilizată în pelicula ”Vrăjitorul din Oz”, furată anterior dintr-un muzeu din Minnesota, SUA, a fost recuperată, a anunţat FBI.

În anul 2005 pantofii rubinii au fost furați din Muzeul Judy Garland, situat în orașul natal al regretatei actrițe, Grand Rapids. Hoțul a pătruns în muzeu printr-un geam și a reușit să spargă vitrina în care pantofii erau expuși. Aceștia erau asigurați pentru suma de 1 milion de dolari americani.

FBI a dezvăluit că în vara anului 2017 un bărbat rămas anonim a abordat una dintre companiile care au asigurat pantofii oferind informații legate de dispariția acestora. Poliția din Grand Rapids a solicitat ajutorul Biroului Federal și în urma unei investigații de un an, obiectele de colecție au fost găsite în Minneapolis în luna iulie.

FBI susține că nimeni nu a fost încă arestat, deși există ”multipli suspecți”. „Nu am terminat. Mai avem multe de rezolvat”, a declarat avocatul Christopher Myers.

Perechea furată a fost împrumutată muzeului de colecționarul din Hollywood Michael Shaw.

Judy Garland a mai purtat ”Vrăjitorul din Oz” alte trei perechi de pantofi care se află în custodia Academiei de Film și Științe, a institutului Smithsonian și a unui colecționar privat.

Autenticitatea pantofilor rubinii a fost verificată, comparând perechea cu cea a institutului Smithsonian. Rhys Thomas, autorul cărții ”The Ruby Slippers of Oz” a numit pantofii un ”icon cultural”. Muzeul Judy Garland a fost deschis în 1975 în casa în care actrița a copilărit.