Confidenţialitate

Pandemia, încotro? Epidemiologul Emilian Popovici spune că ar putea urma o perioadă de liniște, după valul 5 | AUDIO

După valul 5 al pandemiei declanșat de varianta Omicron a coronavirusului, ar putea urma o perioadă de liniște interepidemică, a spus la Europa FM, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici.

El susține că acest lucru este posibil dacă, între timp, nu pare o nouă mutație a virusului, mult mai contagioasă și mai agresivă decât Omicron:

„În condițiile în care nu va apărea o altă variantă care să fie și mai transmisibilă decât Omicron sau să aibă alte caracteristici, atunci este posibil, conform epidemiologiei clasice, să se intre într-o perioadă de acalmie interepidemică. Cu alte cuvinte, liniște interpidemică, care poate fi destul de prelungită și care poate fi un pas spre o potențială endemizare la un moment dat a acestei pandemii. Asta înseamnă o evoluție constantă, cu un număr mai redus de cazuri, fără a se semnala manifestări epidemice. Această perspectivă nu este așa de apropiată, în opinia mea.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până atunci, Emilian Popovici atrage atenția că un număr mare de îmbolnăviri crește riscul apariției de noi tulpini ale coronavirusului:

„Unde au apărut variantele cu potențial nociv mai mare? Acolo unde erau infecții mai multe, adică în Brazilia, în India, chiar în Marea Britanie când au fost problemele acelea cu relaxările de măsuri. Ori, acum, asistăm la un număr foarte mare de infecții generat de acest Omicron în toată lumea. Deci nu se exclude să apară o variantă cu un potențial mai agresiv. Sigur că nu ne dorim asta dar posibilitatea există.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a amintit că Omicron nu este o variantă mai blândă derivată din tulpina Delta, ci a apărut separat, în urma unei greșeli a virusului. În plus, celelalte tulpini, de la varianta Wuhan până la Delta, deși nu mai sunt dominante, nu dispar.

Autor: Florentina Mihăiță

Sursa foto: Octav Dragan

Citește și: Coronavirus în România: 16.760 de cazuri noi, înregistrate în 24 de ore