Panama Papers şi Vladimir Putin

Principala țintă, sau poate deocamdată cea mai evidentă, a dezvăluirilor provocate de scurgerea Panama Papers pare a fi președintele Rusiei, domnul Vladimir Putin. Pe scurt, în jurul său roiesc o serie de prieteni apropiați care au ascuns, nu se știe de unde, dar se știe că operațiunile s-au făcut cu ajutorul unor bănci rusești, peste 2 miliarde de euro, bani care pot fi orice.

Pot fi dovada coruperii liderului de la Kremlin, sau pot fi doar dovada unei oligarhii construite în jurul acestuia, dar pe care Putin nu o crontrolează, sau pot fi doar fonduri ale serviciilor secrete rusești cu care acestea mituiesc Europa, sau o parte a politicienilor acesteia, așa cum s-a dovedit în cazul unor partide extremiste.

De altfel, Kremlinul a reacționat imediat printr-un purtător de cuvânt care a spus că tot scandalul este orchestrat de CIA, care urmărește denigrarea președintelui rus și destabilizarea Rusiei. Poate fi adevărat.

Rusia este departe însă de a fi o democrație, așa că, cel mai probabil efectul dezvăluirilor va fi mai puternic în Europa decât în Rusia prin ceea ce Cristian Pantazi numește într-un editorial pe hotnews Dezvrajirea Europei de Putin.

„Putin si putinismul reprezinta acum cel mai mare pericol pentru Europa. Nu e un pericol militar, ci unul moral: in fata unei garnituri de lideri slabi, fermitatea cu care Putin isi apara ideile seduce un public european tot mai dezamagit.” scrie în editorialul lui Pantazi.

Putin e mai inteligent, mai abil și poate chiar mai patriot decât oricare dintre liderii politici ai României de după 1989.

Mulți dintre noi, mai mult sau mai puțin seduși de modul în care Putin ucide tigrii siberieni, salvează creștinismul de islamiști, intervine în Siria, se retrage din Siria.  Probabil mulți dintre noi suntem fascinați de capacitate unui astfel de lider, fie chiar acceptând posibilitatea ca el să fie totuși un corupt. Nu sunt toți politicienii așa?

V-ați dori ca un lider ca Vladimir Putin să conducă România?