PANAMA: A murit fostul dictator Manuel Noriega

Generalul Manuel Antonio Noriega, fostul dictator al statului Panama, a murit la vârstă de 83 de ani, anunță BBC.

Recent, acesta a fost supus unei operații pe creier. Medicii au susținut că pacientul a suferit ulterior o hemoragie cerebrală masivă.

În ianuarie, Manuel Noriega fusese eliberat din închisoare pentru a fi suspus intervenției chirurgicale.

Din anii ’60 până în anii ’80, el a fost una dintre personalităţile alese de Guvernul american pentru a se opune comuniştilor şi traficanţilor de drooguri şi ar fi primit sume importante de bani pentru a servi ca aliat în războiul împotriva acestui flagel. Decenii la rând, Manuel Noriega a fost sursă pentru Agenția Centrală de Informații (CIA), relație care s-a întors împotriva sa în cele din urmă.

În perioada de glorie a puterii sale, în anii ’80, el deţinea trei iahturi, numite Macho I, II şi III şi numeroase vile, în timp ce populaţia ţării devenea din ce în ce mai săracă.

Dar stilul său de viaţă extravagant s-a oprit după ce s-a aflat că Noriega era, de fapt, un aliat al traficanţilor de droguri – inclusiv al Cartelului Medellin şi al lui Pablo Escobar. Astfel că, în 1988, el era deja privit drept un lider corupt periculos de aproape de Canalul Panama, extrem de important.

Noriega a fost  de fapt, un aliat al traficanţilor de droguri – inclusiv al Cartelului Medellin şi al lui Pablo Escobar. El a fost îndepărtat de la putere în decembrie 1989 printr-o acțiune a armatei americane.

Justiția l-a găsit vinovat de crime, acte corupție și trafic de droguri, fapte comise în timpul dictaturii sale, pe care a impus-o începând din 1983. Ulterior a executat pedepse cu închisoare în mai multe state a căror legislație o încălcase.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS