Palatul Peles, intr-un top al celor frumoase locuri din lume

Clasamentul a fost realizat de portalul Buzzfeed.

Într-un clasament al celor mai frumoase locuri din lume, realizat de portalul Buzzfeed, se regăsește și Palatul Peleș. Topul include și alte edificii importante, care impresionează prin arhitectură, precum castelul Neuschwanstein din Germania, sanctuarul Lajas ori Taj Mahal.

Construit din dorința regelui Carol I al României, Palatul Peleș avea dotări foarte moderne pentru vremea la care a fost ridicat. Are 160 de camere, iar turnul central măsoară nu mai puțin de 66 de metri înălțime.

Cei care vor să viziteze castelul toamna trebuie să știe că este închis pe parcursul lunii noiembrie pentru curățenie generală. Așa că am putea profita de acest weekend pentru a-l vizita. Nu mergeți luni sau marți la Peleș pentru că e închis. În restul zilelor, programul e până la ora 17.00.

Peleșul adăpostește mai multe colectii valoroase de picturi, sculpturi, covoare, mobilă, obiecte de ceramica, vitralii și tot așa. În Biblioteca regală, de exemplu, se găsesc titluri rare, iar cărțile au coperte din piele și sunt gravate cu litere de aur.

Foarte interesantă este și Sala Armelor, cu cele peste 4.000 de săbii, iatagane, pistoale și altele. Aici se află și o armură completă pentru cal și cavaler, unică în România. Acum un secol, era cea mai mare colecţie privată de arme din Europa.

La fel ca Palatul Peleș, și Castelul Săvîrșin din județul Arad a fost retrocedat Casei Regale a României. Este locul în care familia regală primește colindători an de an. Clădirea a fost secole la rând locuită de nobili maghiari. Unul dintre ei a fost chiar răpit de haiduci. Astăzi, poate fi vizitat doar exteriorul și parcul dendrologic.