“Palatul de Piatră” Udrişte Năsturel, de la Herăşti – scos la licitaţie pentru 1.800.000 de euro

“Palatul de Piatră” Udrişte Năsturel, de la Herăşti, judeţul Giurgiu, singurul monument de arhitectură civilă românească din secolul XVII, ridicat în întregime din piatră, este scos la
licitaţie pentru 1.800.000 de euro la Artmark Historical Estate.

Palatul din Herăşti, cunoscut şi sub numele de ”Casa de piatră”, este amplasat pe un platou din apropierea râului Argeş. Este situat la 30 de kilometri faţă de Bucureşti şi 15 faţă de Dunăre.
Palatul a fost construit la începutul secolului al XVII-lea din iniţiativa boierului Udrişte Năsturel, cărturar vestit în epocă şi cumnat al domnitorului Matei Basarab.

Clădirea, construită integral din piatră, a fost gândită ca reşedinţă de vară pentru cărturar şi fratele său, Cazan, planul clădirii reflectând acest aspect.

În ultimii ani, ansamblul s-a aflat în administrarea Muzeului Ţăranului Român, care dorea ca acesta să găzduiască un muzeu al boierului român, iniţiativă ce nu s-a materializat niciodată. În tot acest timp, clădirea a găzduit expoziţii de artă tradiţională. Recent, proprietatea a fost retrocedată.

Domeniul de la Herăşti se întinde pe 3,79 de hectare, suprafaţa construită este de 680 metri pătraţi, clădirea având şapte camere.

Foto: Muzeul Țăranului Român

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS