Confidenţialitate

Pakistan: Atac sângeros într-o moschee şiită din Peshawar

Cel puţin 50 de persoane au murit într-un atentat comis, în timpul rugăciunii de vineri, într-o moschee şiită din oraşul Peshawar, în nord-vestul Pakistanului.

Doi indivizi au pătruns în lăcașul de cult, ucigându-i pe poliţiştii de la intrare, şi s-au aruncat în aer.

Alte aproape 200 de persoane au fost rănite.

Bilanţul deceselor poate creşte pentru că numeroşi răniţi sunt în stare critică.

Peshawarul, situat la circa 50 de kilometri de graniţa cu Afganistanul, a fost aproape zilnic scena unor atacuri în prima jumătate a anilor 2010, ulterior securitatea ameliorându-se.

De câteva săptămâni, Pakistanul se confruntă cu o revenire în forţă a talibanilor pakistanezi din mişcarea Tehreek-e-Talibani (TTP), încurajaţi de instalarea la putere în august a talibanilor în Afganistan.

TTP, distinct de mişcarea noilor lideri din Afganistan, dar cu origini comune, a revendicat de la începutul anului mai multe atacuri în Pakistan.

Şiiţii din Pakistan au fost vizaţi, pe de altă parte, în trecut şi de gruparea Stat Islamic, a cărui aripă regională, Statul Islamic-Khorasan, a revendicat numeroase atacuri în această ţară în ultimii ani, inclusiv asasinarea, la începutul lui 2021, a 10 minori din etnia de confesiune şiită hazara, în provncia Balucistan (sud-vest).