Confidenţialitate

Pacienții cu HIV din România vor să meargă la tratament chiar și în pandemie

Pacienții cu HIV din România cer să poată merge la tratament şi analize chiar şi pe timp de pandemie. Apelul vine în contextul în care epidemia de coronavirus le-a limitat accesul în spitale.

Peste jumătate dintre pacienţii cu HIV nu şi-au mai făcut analizele de monitorizare de peste un an de zile, potrivit organizaţiei care îi reprezintă.

Solicitarea către Guvern vine de la Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

Aceasta spune că situaţia celor infectaţi cu HIV este gravă, pentru că nu au acces la servicii medicale. Practic nu mai pot intra în spitalele de boli infecţioase, acolo unde se tratau înainte de pandemie.

Ei reclamă inclusiv că a scăzut numărul de teste e pentru depistarea HIV. Spun că în acest context există riscul răspândirii necontrolate a infecţiei.

Printre soluţiile propuse sunt asigurarea unor paturi în spitalele de boli infecţioase pentru pacienţii în stare gravă fără COVID şi un buget mai mare pentru programul de tratament HIV, în condiţiile actuale banii ar fi suficienţi doar până în iunie, potrivit organizaţiei.

O altă solicitare este ca tratamentul să fie eliberat pe 3 luni şi trimis prin curier, pentru evitarea riscurilor de contaminare.

Ani Sandu