Confidenţialitate

Pacienții cu coronavirus se plâng că medicii de familie nu le acordă concediu medical | AUDIO

Tot mai multe persoane infectate cu coronavirus se plâng că medicul de familie le-a refuzat acordarea concediului medical.

Este vorba despre cazurile unor bolnavi cu forme ușoare de COVID-19 și care n-au fost internați în spital.

De vină ar fi actuala legislație, care condiționează acordarea acestui concediu de existența unei evaluări făcute în spital, spun reprezentanții caselor județene de sănătate. Ei au primit promisiuni de la centru că situația va fi rezolvată.

Diagnosticat cu coronavirus, Marius din Urziceni a povestit la Europa FM că medicul de familie a refuzat să îi acorde concediu medical. Și a fost refuzat și a doua oară, deși a ajuns în cele din urmă la spital pentru o evaluare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cazul lui Marius nu este singular. Numai în județul Ialomița au mai fost cel puțin 30 de persoane care au pățit la fel, spune chiar președintele Casei Județene de Sănătate, Mihai Geantă.

El a explicat la Europa FM că s-a ajuns în această situație deoarece legea prevede, în prezent, că acest concediu medical poate fi acordat doar în baza unei scrisori medicale pe care pacientul o primește la evaluarea făcută în spital.

Șeful Casei de Sănătate Ialomița speră ca până pe 9 septembrie să fie adoptat un nou act normativ care să rezolve problema la nivel național.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă legea nu se schimbă în timp util, există riscă ca unele persoane să nu mai poată primi concediul medical?

Până la urmă ne asumăm noi răspunderea. (…) Să le dăm cumva în scris medicilor de familie să prescrie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Despre cazul lui Marius din Urziceni, președintele Casei de Sănătate Ialomița spune că medicul de familie nu avea voie să îi refuze a doua oară concediul medical, deoarece obținuse scrisoare medicală de la spital. Iar astfel de situații trebuie reclamate la casele de sănătate.