Confidenţialitate

Pacienții cu boli autoimune rămân fără medicamente din cauza coronavirozei

Pacienții cu boli autoimune sunt victime colaterale ale epidemiei de coronavirus: medicamentul Plaquenil – folosit de bolnavii de lupus sau artrită reumatoidă, lipsește de aproape două luni din farmacii.

El este folosit și în tratamentul anti-COVID. Motiv pentru care – atunci când epidemia a luat amploare – farmaciile s-au golit.

Asociațiile de pacienți au semnalat această lipsă guvernului, fără răspuns deocamdată.

În luna martie, Ministerul Sănătății a retras toate stocurile de Plaquenil și le-a trimis în spitalele unde sunt internați pacienții cu coronavirus.

Acest medicament este, în fapt, hidroxiclorochina folosită acum și în tratamentul anti-COVID.

Potrivit Asociației Pacienților cu Boli Autoiumune, unii pacienți au lăsat rețeta în farmacie și au primit medicamentul după opt, nouă zile, însă Președinta asociației, Roxana Lapadatu, spune că marea majoritate a fost nevoită să întrerupă tratamentul cu Plaquenil:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Pacienții cu boli autoimune sunt considerați în grupa de risc în cazul unei infecții cu noul tip de coronavirus.

Problema a fost expusa ministerului Sănătății, însă asociația nu a primit un răspuns oficial:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Antibiotice Iași a anunțat că va produce curând hidroxiclorochină – substanța din medicamentul Plaquenil, dar deocamdată producția este destinată tot spitalelor în care se tratează COVID 19 și nu va fi disponibilă în faramcii pentru pacienții cu boli autoimune mai devreme de trei luni de acum înainte.