Pacientii care sufera de boli rare cum ar fi cancerul, epilepsia, leucemia sau bolile neurologice degenerative vor avea acces – de luna aceasta – la tratamente noi.

Ordinul ministului Sănătății care prevede introducere a 17 medicamente noi pe lista de compensate și gratuite a fost publicat în Monitorul Oficial.

După 7 ani, lista de medicamente compensate și gratuite a fost actualizată. Au fost introduse 17 medicamente noi, dintre care 9 sunt destinate afecțiunilor oncologice. Pe lângă pacienții cu forme rare de cancer și leucemie, vor primi medicamente noi compensate sau gratuite și bolnavii de epilepsie sau cei care suferă de boli neurologice degenerative.

Medicamentele sunt eliberate pe bază de prescripție medicală de la medicul specialist. Ordinul Ministrului Sănătății prevede dozele ce trebuie administrate pentru fiecare afecțiune, dar și investigațiile ce trebuie realizate înainte de începerea terapiei, precum și mențiuni legate de când anume trebuie întrerupt și reluat tratamentul.

Există foarte mulți bolnavi care trebuie să mai aștepte cel puțin până la toamnă pentru a avea acces la tratamentul care le-ar putea salva viața – spun reprezentanții asociațiilor de pacienți. Alții n-au mai așteptat și au dat statul în judecată pentru a primi tratamentul necesar. E cazul unor bolnavi de cancer de piele care au obținut în instanță dreptul la medicamente gratuite.