Confidenţialitate

OUG privind modificarea legii executării pedepselor, lansată în dezbatere publică

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică ordonanța de urgență care ar urma să modifice legea privind executarea pedepselor. Mai exact, persoanele condamnate nu vor mai beneficia de reducerea pedepselor dacă scriu după gratii lucrări științifice. În nota de fundamentare, ministerul justiției precizează că în Bulgaria și Polonia, condamnații nu sunt eliberați mai repede dacă devin scriitori. Tot ministerul susține că fenomenul deținuților-scriitori duce la scăderea încrederii în justiție.

 

 

Zeci de persoane publice condamnate au profitat de lege  și au scris sute de cărți după gratii. George Copos și Gigi Becali, de exemplu, au fost eliberați mai repede după ce au publicat astfel de lucrări. Chiar ministerul justiției scrie în nota de fundamentare că, în perioada 2014-2015 s-a constat o creștere fără precedent a numărului de cărți publicate de persoanele condamnate. Singurul scop a fost acela de a obține reducerea pedepselor cu cel puțin 30 de zile. S-a ajuns, practic, la deturnarea prevederilor legale de la scopul lor legitim, scrie ministerul.

În 2015 au fost publicate 337 de cărți, față de doar 6 în 2012.       Anul acesta sunt deja în curs de elaborare 103 lucrări, realizate de 63 de condamnați. E un abuz, constată ministerul, de aceea prevederea trebuie anulată.  Mai mult, această avalanșă de lucrări publicate duce la scăderea încrederii în justiție. Este creată impresia că persoanele condamnate își execută pedepsele formal, fără să regrete faptele pentru care au fost închise. Un alt motiv pentru anularea prevederii: nu există în prezent un organism care să se pronunțe asupra caracterului științific al unei lucrări. După ce legea va fi modificată, vor beneficia de reducerea pedepsei doar cei care prestează activități care pot fi controlate de autoritățile statului, cum ar fi participarea la cursuri de calificare profesională.

În documentul publicat apar și comparații cu legile din alte țări europene. În Franța, Italia, Spania, Polonia și chiar Bulgaria, condamnații nu beneficiază de reduceri ale pedepselor dacă se apucă de scris.