OUG 14, vot final săptămâna viitoare

Ordonanța 14 care abrogă modificările aduse de guvern codului penal va primi votul final în Camera Deputaților, cel târziu marți.  Documentul va fi analizat luni de către deputații din comisia juridică – a anunțat președintele acestei comisii, Eugen Nicolicea.  Acesta i-a dat astăzi afară pe jurnaliști de la ședința comisiei juridice.

La o zi după ce a fost aprobată de Senat, ordonanța de urgență 14 a ajuns la Camera Deputaților. Documentul abrogă ordonanța 13 care aduce modificări codului penal astfel încât neglijența în serviciu nu mai este considerată infracțiune și nici abuzul în serviciu, dacă prejudiciul era mai mic de 200.000 de lei.

Un raport din partea comisiei juridice ar urma să fie aprobat în cursul zilei de luni,  a spus președintele acestei comisii, Eugen Nicolicea. El a precizat că în legea de adoptare a ordonanței 14 se va specifica neapărat că ordonanța 13 și-a încetat efectele la data abrogării, așa că nu va mai fi pusă pe ordinea de zi a comisiilor și a ședințelor de plen. Parlamentul nu poate legifera neantul– a subliniat Eugen Nicolicea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit unor surse parlamentare citate de news.ro, deputații au început deja o dezbatere preliminară a celor două ordonanțe, iar Eugen Nicolicea ar fi insistat ca acestea să fie discutate separat. De altfel, jurnaliștii au fost dați afară din ședința comisiei juridice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întrebat de ce i-a dat afară pe jurnaliști, președintele comisiei Juridice din Camera Deputaților a explicat că ședința se terminase.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Parlamentarii PNL și USR insistă ca ordonanța 13 să fie respinsă printr-un proiect de lege. La Senat, PSD, ALDE și UDMR au spus că e nevoie de o dezbatare amplă înainte de a da un raport de aprobare sau respingere a ordonanței ce modifică substanțial codul penal.

          

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS