OSCE denunta nereguli in procedura de vot din cadrul alegerilor prezidentiale din Rusia

Organizaţia neguvernamentală Golos consideră că alegerile prezidenţiale din Rusia nu pot fi declarate ‘corecte şi deschise’, aşa cum a afirmat premierul Vladimir Putin.

Acesta este câştigător detaşat al scrutinului, dupa cum indica rezultatele preliminare. aseara 100.000 de oameni s-au strâns în apropierea Kremlinului pentru a sărbători victoria lui Vladimir Putin.

Pentru astazi sunt anuntate ample proteste de strada – oamenii vor cere o Rusie fara Putin.

Organizatii de liberali, intelectuali şi militanţi pentru drepturile omului dar şi anarhişti şi naţionalişti, afişează, pentru astazi, un singur obiectiv: de a reuni un număr maxim de manifestanţi sub sloganul ‘Rusia fara Putin’.

Ei spera ca lumea va iesi in strada pentru a forţa Kremlinul să renunţe la numirea guvernatorilor regionali şi a primarilor celor două oraşe principale, Moscova şi Sankt-Petersburg.

Kremlinul a promis alegerea liderilor regional, dar Putin a apreciat că este necesar ca preşedintele să ‘selecteze’ în prealabil candidaturile.

Contracandidaţii lui Putin contesta rezultatul. Ghenadi Ziuganov este de parere că a avut loc un scrutin al al hoţilor.. in timp ce liberalul Vladimir Rijkov considera că alegerile ar fi nelegitime.

Fraude denunta si organizatiile Golos dar si OSCE – cum ar fi votul forţat sau turismul electoral.

Potrivit numărătorii organizaţiei, Putin ar fi obţinut doar puţin peste 50 de procente, cu mult mai puţin decât datele oficiale anunţate de comisia electorală.

Comisia Electorala Centrala a anuntat ca peste 800 de mii de buletine de vot au fost anulate.

Iar OSCE a anuntat in urma cu putin timp ca alegerile prezidenţiale ruse au fost marcate de importante nereguli la numărarea voturilor.

Vladimir Putin a fost preşedinte al Federaţiei Ruse din 2000 până în 2008.Revine in functie, pentru un mandat de sase ani – cu ajutorul a 63, 75 la suta din voturile exprimate ieri, dupa cum arata numaratoarea Comisiei Electorale Centrale.

Pentru cotidianul de opoziţie Novaia Gazeta, ‘pauza s-a terminat’.

‘Se pot organiza alegeri, dar poporul nu poate fi înşelat’, scrie cotidianul.

‘Alegerile s-au desfăşurat după un procedeu care nu asigură legitimitate învingătorului’, subliniază Novaia Gazeta.

In schimb, cotidianul ‘Izvestia’ – arata ca societatea civila, care s-a opus revenirii lui Putin la Kremlin, poate, sarbatori victoria lui, considerand ca fostul agent KGB va trebui sa tina cont de opinia minoritatii.