Confidenţialitate

Orezul înregistrează cel mai mare preț din ultimii 15 ani | AUDIO

Unul dintre alimentele de bază – orezul – înregistrează, la nivel global, cel mai mare preț din ultimii 15 ani. Ultimele scumpiri au fost determinate de inundațiile din Brazilia, țară aflată între primii 10 exportatori de orez din lume. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Inundațiile catastrofale produse în Brazilia au coincis cu perioada de recoltare a orezului și mare parte din recoltă nu a putut fi adunată, spun analiști citați de Bloomberg, care explică astfel majorările de preț la orez din ultima perioadă.

De altfel, președintele Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva spunea recent că țara sa, aflată pe locul 9 în lume când vine vorba de exporturile de orez, ar putea fi nevoită să importe această cereală.

Un alt factor care a influențat scumpirea orezului a fost ritmul lent în care sunt distribuite noile recolte de orez din Asia de Sud-Est.

În Thailanda și Vietnam, al doilea și al treilea mare exportator de orez, recoltarea e aproape de sfârșit, iar tarifele au explodat.

Prețul orezului spart din Thailanda, de exemplu, a crescut cu 71 de dolari de la începutul lunii aprilie și a ajuns la aproape 650 de dolari tona.

Orezul este vital pentru dieta a miliarde de oameni din Asia și Africa în special, iar experții spun că ultimele scumpiri vor aduce majorări ale facturilor pentru importatori.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Parlamentul de la Chișinău a votat: pe 20 octombrie, va fi referendum privind modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la UE