Confidenţialitate

Ordonanța de urgență pe referendum a fost publicată, joi, în Monitorul Oficial

Ordonanța de urgență pe referendum, adoptată miercuri de Guvern, a fost publicată, joi, în Monitorul Oficial.

Din actul normativ au dispărut, însă, modificările propuse de AEP pentru pragul de prezență necesar pentru validarea referendumului.

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, Ordonanța de urgență care vizează modificarea legislației electorale la alegerile europarlamentare și referendumul din 26 mai.

Din ordonanță au dispărut modificările legate de cvorumul de prezență. Astfel, prevederile Legii în vigoare rămân valabile, respectiv referendumul va fi valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente, și nu în Registrul electoral așa cum prevedea propunerea AEP.

În Legea 3/2000 privind organizarea referendumului care este în vigoare sunt precizate următoarele: „Articolul 5 (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente”.

AEP publicase pe site, miercuri, o variantă actualizată a ordonanței de urgență, în care era eliminat articolul care obliga autoritățile publice de a nu se pronunța în campania pentru referendum sau pentru alegerile electorale în favoarea sau defavoarea subiectului. Totodată actul normativ al AEP propunea ca referendumul să fie valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării. De asemenea, o altă schimbare viza: „Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării”.

Referendumul pe justiție va avea loc pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

Pe 25 aprilie, Klaus Iohannis a semnat decretul de organizare a referendumului.

Întrebările care vor fi puse românilor sunt: „1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” 2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.