Confidenţialitate

Orban vrea demiterea Renatei Weber din postul de Avocat al Poporului | AUDIO

Premierul Ludovic Orban a afirmat, vineri, în timpul unei vizite pe șantierul aeroportului din Braşov, că va solicita grupurilor parlamentare ale PNL ”să investigheze posibilitatea de a demite Avocatul Poporului”.

În opinia șefului executivului, Renate Weber “nu se comportă ca Avocatul Poporului, pentru a numi, în sfârşit, un avocat al poporului care să acţioneze în conformitate cu Constituţia şi în interesul cetăţenilor români”, a afirmat premierul.

“Avocatul Poporului nu mai este demult Avocatul Poporului. Renate Weber s-a comportat ca avocatul celor care au încălcat legea în perioada epidemiei şi au pus în pericol sănătatea celorlalţi prin nerespectarea regulilor. Renate Weber s-a arătat a fi prietenul PSD, avocatul PSD şi acum se arată a fi avocatul celor cu pensii speciale mari, cei cu pensii de peste 7.000 (lei – n. red) – aici nu este vorba de toţi cei care s-au pensionat, indiferent că este vorba de militari, poliţişti, jandarmi, ei de regulă au pensii de 3.500 – 4.500 cei care au lucrat în operativ, fără să fie în vârfurile de conducere ale diferitelor sisteme publice – deci se arată a fi apărătorul celor care beneficiază pensii anormal de mari, cei care au abuzat legislaţia pensiilor, au profitat de orice portiţă şi şi-au umflat pensiile cu pompa”, a adăugat premierul.

“Ăsta este Renate Weber, avocatul acestor oameni. Îmi pare rău că Avocatul Poporului se comportă în acest fel”, a conchis Ludovic Orban.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Avocatul Poporului a justificat, la Europa FM, decizia de a contesta la Curtea Constituțională legea care ar urma să impoziteze cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale.

“În opinia noastră, felul în care a fost făcută legea este neconstituțional. Suntem în fața unei duble impozitări! Parlamentarii i-au spus taxă, numai că sunt numeroase decizii ale CCR cu privire la ce înseamnă impozit și ce înseamnă taxă.

Taxă este când obții un contra-serviciu pentru suma aceea de bani. Aici nu este cazul, dar în realitate, natura juridică este de impozit.

Observați că pentru pensiile de peste două mii de lei, taxa se aplică peste impozitul de 10% pe care orice pensie trebuie să-l plătească”, Renate Weber

“Impozitarea pensiilor peste două mii de lei este de 10%. Ei bine, acest sistem de taxare este practic în plus. Asta vine în contradicție cu prevederi clare din Constituție, atât în ceea ce privește chestiunea discriminării, cât și ceea ce privește o chestiune de justă așezare a sarcinilor fiscale”, a precizat aceasta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Joi, plenul reunit al Parlamentului a votat impozitarea cu pâna la 85% a pensiilor speciale ale demnitarilor.

Decizia a fost votată de 354 senatori și deputați. “Împotrivă” au votat 43 și s-a înregistrat și o abținere.

Dan Barna, președintele USR, avertizează că în forma actuală, legea ar putea fi întoarsă la Curtea Consituțională. Lucru pe care, de fapt, l-ar fi și urmărit cei de la PSD și PNL.

”Ceea ce faceți dvs. astăzi este exact ca într-un fim de Sergiu Nicolaescu unde băgață un pachet de dinamită la temelia constituțională a acestei legi, asigurându-vă că CCR va respinge legea. Domnule Simonis, Orban, Ciolacu, dacă CCR va respinge, pe acest temei, acest demers legislativ, aștept demisia dvs.”.