Confidenţialitate

Orban: Somez guvernul interimar să nu adopte majorarea salariului minim

Premier desemnat, Ludovic Orban susține că guvernul demis al Vioricăi Dăncilă nu are capacitatea de a adopta majorarea salariului minim.

Liderul PNL susține că, în caz contrar, o asemenea măsură va fi anulată de noul executiv.

“Îi somez [pe social-democrați – n.r] să nu adopte nicio hotărâre, nu au capacitatea de a adopta o astfel de hotărâre [majorarea salariului minim cu 100 de lei- n.r], care are un impact economic important, care are un impact asupra mediului de afaceri şi care are consecinţe bugetare. Acest guvern nu are dreptul legal de a adopta o astfel de hotărâre de guvern. Dacă totuşi vor vrea să adopte o astfel de hotărâre de guvern, o vom modifica”, a declarat, joi, Ludovic Orban.

“Salariul minim pe economie nu poate fi scos din burtă de un ministru al Muncii sau mai ştiu de ce funcţionar dintr-un minister sau altul, fără să aibă un fundament real pentru că salariul minim pe economie este un instrument reglator al întregii pieţe, iar orice fixare a salariului minim pe criterii administrative, subiective, care să nu aibă la bază indici obiectivi riscă să afecteze negativ întreg mediul de afaceri şi până la urmă să se întoarcă chiar împotriva angajaţilor care beneficiază de eventuală mărire a salariului minim”, a explicat premierul desemnat.

În plină campanie electorală, executivul destituit prin moțiune de cenzură vrea să crească salariul minim net cu 100 lei, până la 1.363 lei (2.262 lei brut), potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Muncii.