Orban: Românii care revin din „zone roșii” intră în carantină și după 1 iunie | AUDIO

De la 1 iunie se reiau transporturile internaționale rutiere și feroviare, dar cei care vin din așa numitele “zone roșii” (țări cu multe cazuri de covid-19), vor fi obligați să rămână în izolare încă două săptămâni.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că această restricție nu a fost încă ridicată:

„Până la data de 15 iunie, toți cei care se întorc din țări care sunt, conform evaluărilor INSP, cu un nivel ridicat de răspândire a virusului, când se întorc, trebuie să intre în izolare la domiciliu 14 zile. Carantinarea se va face numai la cerere. Sigur că dacă ei pleacă în țări în care nu există nivel de răspândire care să impună intrarea în izolare la întoarcere, atunci nu trebuie să-i izolezi. Sunt 16.000 de cetățeni care intră în România, din care cetățeni români sunt probabil 12.000. Doar aproximativ jumătate dintre ei intră în zolare la domiciliu, fiindcă ceilalți vin din destinații de unde aceasta nu este necesară”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, pentru celelalte măsuri de relaxare anunțate azi – mersul liber la terase și la plajă, participarea la spectacole și la concursuri sportive – sunt așteptate lămuriri din partea ministerelor de resort:

„Practic, ridicăm restricțiile în domeniul unde riscul epidemiologic este mic și unde riscul de infectare a oamenilor care participă la diferitele activități este relativ mic. Va trebui ca până la 1 iunie, ministerul Mediului, care are Apele Române, care administrează plajele, ministerul de Interne, care trebuie să asigure implementarea măsurilor și ministerul Sănătății, vor emite un ordin comun privitor la regulile de protecție sanitară”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS