Confidenţialitate

Orban: În Ungaria este din nou îngrădită libertatea de circulație a românilor

Autoritățile ungare îngrădesc din nou libertatea de circulație a românilor, spune premierul Ludovic Orban. Acesta i-a cerut ministrului Vela să ia legătura cu omologii săi ungari și apoi să sesizeze Comisia Europeană.

Premierul a afirmat că a primit „relatări persoanale” potrivit cărora românilor nu li se permite tranzitul prin Ungaria, deoarece autoritățile au instituit „iar reguli de tranzitare de către persoanele fizice care călătoresc nu în Ungaria”.

„Este afectată libertatea de circulație și mi se pare ciudat că principalele victime sunt cetățenii români. Să interveniți cu o solicitare fermă privind libertatea de circulație”, i-a spus Orban lui Vela, amintind de cazul unui tată care și-a dus fiica la examene și nu i s-a permis trecerea Ungariei pentru că nu avea un contract de muncă.

Marcel Vela i-a răspuns că va ridica miercuri această problemă la o videoconferință.

Apoi, Orban a spus că „e a nu știu câta oară când românilor li se pun piedici izvorâte din acte administrative care parcă sunt cu dedicație”.

Premierul i-a cerut lui Vela să ia legătura cu omologul său ungar și, „dacă se încalcă reglementări”, trebuie sesizată Comisia Europeană.