Orban, despre criticii planului de relansare economică: Bat câmpii!

Premierul a respins, miercuri seară, criticile formulate de PSD și USR la adresa planului guvernamental de relansare economică.

Ludovic Orban a fost întrebat, la TVR, cum califică afirmaţiile liderilor social-democrați că mare parte din Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, elaborat de Guvern, copiază programul de guvernare al social-democraţilor.

„Bat câmpii. De ce nu au aplicat în trei ani de guvernare IMM Invest? Deja sunt peste 10.000 de IMM-uri care au beneficiat şi plafonul depăşeşte 10 miliarde. Vom creşte probabil plafonul la 20 de miliarde dacă va fi nevoie (…)”, a răspuns șeful executivului.

Cu privire la USR, premierul a spus că reprezentanţii acestui partid au început să critice Planul Naţional de Investiţii înainte ca el să fie prezentat de Guvern.

„Nu stau acum să vorbesc de nişte critici. Nici nu cunoşteau conţinutul programului de guvernare. Nici nu aveau de unde să îl ştie, pentru că l-am prezentat în seara aceasta. Ei au început să critice înainte de a vedea programul. S-a referit un coleg de la USR la fondul de investiţii, asemuind fondul de investiţii cu fondul lui Vâlcov. Ăla nu a citit, habar nu are. Fondul de investiţii care fusese lansat public de PSD, era un fond care punea ca gaj toate acţiunile deţinute de stat la companiile din România, permiţând practic preluarea ostilă a acţiunilor de la aceste companii. Noi nu avem nicio legătură cu mecanismul pe care l-a gândit Vâlcov. Fondul de investiţii se realizeză cu o capitalizare iniţială a statului, fondul de investiţii nu intră decât în private equity. Dacă o companie vrea să facă o investiţie şi managementul fondului de investiţii consideră că în urma acelei investiţii valoarea acţiunilor acelei companii va creşte, fondul cumpără un pachet de acţiuni şi le vinde după creşterea valorii acţiunilor (…) Habar nu au. Vorbesc ca să se afle în treabă. Îi sfătuiesc întâi să citească şi apoi să îşi dea cu părerea”, a insistat Ludovic Orban la televiziunea publică.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS