Confidenţialitate

Orban: Cîțu a provocat o pierdere masivă de încredere în PNL | VIDEO

Lider al PNL, Ludovic Orban consideră că Florin Cîțu trebuia să își ceară scuze în momentul în care au apărut infirmații despre faptul că a ajuns în închisoare pentru că a condus băut în SUA.

Candidat pentru un nou mandat la șefia liberalilor, Orban susține că poate înțelege că rivalul său în competiția internă a avut o problemă în tinerețe, pentru că „există momente când în viața unui om se întâmplă așa ceva”.

În opinia sa, ceea ce a deranjat a fost, însă, stilul arogat și evaziv.

„1. A omis să informeze opinia publică. Atunci când ajungi în astfel de funcții, de la lider de grup în Senat al principalului partid de opoziție, apoi ministru de Finanțe, premier, vicepreședinte PNL, nu ai voie ca în discuțiile cu partenerul tău, cu președintele, chiar cu președintele Iohannis, care poartă răspunderea pe nominalizarea premierului… Gândiți-vă că președintele Iohannis l-a nominalizat de două ori ca premier pe Florin Cîțu, fără ca Florin Cîțu să îl fi informat pe președinte de subiectul ăsta. Asta a deranjat. Omisiunea de a face public o astfel de chestiune care în mod evident e o chestiune de interes (a deranjat – n. red). Și pentru el era de 10 ori mai simplu dacă el povestea lucrul respectiv. 2. Stilul ăsta evaziv, chiar arogant de a răspunde la niște întrebări. Era mult mai simplu dacă își cerea scuze”, a punctat Ludovic Orban, luni seară, la Realitatea Plus.

De asemenea, despre al doilea dosar al lui Cîțu, din perioada în care era în SUA și nu a restituit un împrumut bancar, Orban spune că premierul trebuie să răspundă la întrebarea „Este adevărat ce scrie acolo? Că tu ai cheltuit de pe card suma cutare și întrebarea care trebuie să i se pună este ai plătit banii înapoi sau nu ai plătit banii înapoi”, a explicat Orban.

Întrebat dacă premierul și-a cerut scuze în fața sa, Orban a răspuns negativ.

„Față de mine, nu! Ne-am întâlnit astăzi (luni – n.red) la [ședința de] Coaliție. Nu și-a cerut scuze”, a precizat Orban.

Orban a admis că dezvăluirile despre trecutul lui Cîțu au provocat o pierdere de încredere atât în premier, cât și în PNL.

„Sunt foarte îngrijorat. Florin Cîțu nu este orice membru PNL. E prim-ministrul care a fost susținut. Orice face Florin Cîțu, bun sau rău, face bine PNL sau face rău PNL. Ce s-a întâmplat săptămâna trecută a provocat o pierdere masivă de încredere în premierul Cîțu și, din păcate, în PNL. Mie mi se rupe inima cum munca noastră din 2017 a unor liberali serioși, care au reușit să reclădească încrederea în Partidul Național Liberal, să redea gustul victoriei și au adus PNL în poziția de a câștiga trei alegeri consecutive, este pusă în umbră de niște dezvăluiri care trebuiau să apară mult mai demult și care pun la îndoială credibilitatea Partidului Național Liberal și a premierului liberal”, a insitat Ludovic Orban.

FOTO: INQUAM Photos/George Călin