Confidenţialitate

Orașul Giurgiu riscă să rămână fără căldură. Primăria nu mai are bani pentru agentul termic

Primarul din Giurgiu cere ajutorul Guvernului. Fără fonduri suplimentare, furnizorul de agent termic va funcţiona în urma unui plan de urgenţă. Acesta prevede că doar Spitalul Județean și alte instituții sociale vor mai primi căldură.

Primăria Giurgiu se află în colaps financiar. Primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, a adresat sâmbăta după-amiază o scrisoare deschisă Guvernului, Ministerului Finanţelor şi deopotrivă parlamentarilor PNL şi PSD, în care cere ajutor financiar pentru ca giurgiuvenii să nu rămână fară caldură în case.

În cazul în care nu va primi banii necesari, furnizorul de agent termic va funcţiona în urma unui plan de urgenţă conform căruia doar Spitalul Judeţean de Urgenţă şi instituțiile sociale vor mai primi caldură.

Toate resursele financiare ale administraţiei din Giurgiu au fost epuizate pentru plata gazului în avans, așa cum a cerut furnizorul de agent termic din oraș.

Primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, spune că în curând nu va mai putea plăti nici operatorul de salubritate și nu vor mai fi fonduri pentru dezvoltarea şi cofinanţarea proiectelor europene ce ar fi urmat să fie implementate.

Adrian Anghelescu spune că, în situaţia în care municipalitatea nu va primi urgent ajutor financiar, de marţi, 8 februarie, agentul termic va fi furnizat doar către Spitalul Judeţean şi instituțiilor sociale.

„Este imposibil ca o primărie care are fonduri insuficiente să poată susţine o subvenţie de 78% , în condiţiile în care preţul gazului a crescut de cinci ori mai mult faţă de anul 2021, atunci când cu suma de 5,5 milioane lei am asigurat subvenţia gazului pentru întreaga perioadă a sezonului rece, comparativ cu perioada actuală, când am alocat 16 milioane lei doar pentru două luni de funcționare”, spune edilul giurgiuvean în scrioarea deschisă.

Totodată, Adrian Anghelescu dă asigurări cetățenilor că nu le va retrage subvenţia celor 3.200 de consumatori casnici din municipiul Giurgiu .

Autor: Camelia Sachetti

Citește și: Brașov: Piața Sfatului va fi reamenajată în urma unui concurs jurizat de arhitecți internaționali | AUDIO