Confidenţialitate

Orașele europene care au făcut pace cu mediul și natura

Ziua Europei, marcată pe 9 mai, este ziua în care sărbătorim pacea și unitatea între țările europene, dar și ziua în care, la Misiunea Verde, privim către orașele europene care au făcut pace cu mediul și natura.

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

La 71 de ani de la acel moment istoric, avem și noi, astăzi, la Europa FM, toate motivele sa vorbim despre orașele europene care au făcut pace cu mediul și natura si care s-au dezvoltat după principiile sustenabilitatii.

Că se numesc orașe prietenoase cu mediul sau orașe sustenabile, toate aceste aglomerări urbane au intrat în diverse competiții care au asezat tarile pe care le reprezinta pe harta verde a sustenabilitatii europene.

Ultimul clasament care măsoară grija față de mediu a economiilor lumii arată că cele mai “verzi” țări din lume sunt tot cele europene: Danemarca, Luxemburg, Elveția, Marea Britanie si Franța, aflandu-se pe primele 5 locuri. Topul, întocmit de Universitatea Yale, calcula un Indice de Performanță a Mediului pentru fiecare țară, pe baza a 32 de categorii de indicatori, de la atenuarea schimbărilor climatice și gestionarea deșeurilor, până la calitatea apei și a aerului.

Danemarca, de pildă, care are cel mai mare indice de performanță de mediu, este prima din lume la rata de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

Suedia conduce la tratarea deșeurilor și reciclare, iar la tratarea apelor uzate primele sunt Danemarca, Finlanda, Olanda și Suedia. E clar ca țările nordice conduc în acest clasament al țărilor verzi si avem multe de învățat de la ele.

Cele mai sustenabile 6 capitale europene, conform celor mai populare site-uri de turism, sunt Oslo, Copenhaga, Amsterdam, Berlin, Viena si chiar Parisul. Criteriile care au clasat aceste capitale în topul verde se referă la cât de ușor pot fi vizitate folosind bicicleta, la calitatea aerului, folosirea energiilor regenerabile și la grija pe care o arăta față de oameni și societate.

Dacă sunteți un fan al bicicletei si al călătoriilor zero emisii, orașul european care are cea mai modernă și inteligenta infrastructură de acest fel este, nicidecum Amsterdam-ul, așa cum poate v-ați fi așteptat, ci Copenhaga.

Capitala Danemarcei atinge un scor de 90,2% la capitolul “Bicycle-friendly”, are experti urbanisti in trasee de biciclete si a dezvoltat un index internațional, despre care danezii spun ca este cel mai cuprinzator si holistic clasament al orașelor prietenoase cu bicicleta de pe planetă. Danezii au atât de multă expertiză în peisagistica urbana centrată pe transportul cu bicicleta încât pot oferi evaluări și soluții pentru guvernele și capitalele din întreaga lume.

În clasamentul orașelor cu infrastructură, cultură, dar si ambiția de a fi prietenoase cu bicicliștii, urmează Amsterdam, Oslo, Paris, Viena și Berlin.

Dacă în Copenhaga bicicleta este cel mai bun mijloc de transport, Oslo este orașul cu cel mai curat aer din Europa si aproape din lume. Capitala Norvegiei este urmată apoi îndeaproape de Berlin, Amsterdam, Viena si de Paris in ce privește calitatea aerului.

În ceea ce privește calitatea aerului la nivel de țară, se pare ca Finlanda este nu doar ”țara celor o mie de lacuri”, ci și a oamenilor sănătoși tun, care respiră cel mai curat aer din lume.

Una dintre cele mai importante caracteristici ale unui oraș construit pe principii de sustenabilitate este sursa de energie. Dacă provine dintr-o sursa regenerabilă, ca apa, soarele sau vântul, atunci si orașul are mai puține emisii de carbon. La acest capitol, se pare ca Oslo deține supremația, ca ăi tara pe care o reprezintă, Norvegia, cu 98% energie regenerabilă, chiar dacă provine in foarte mare masură din energia hidro și din cea produsă de vant, căci în Norvegia soarele e mai sfios.

Bucureștiul nu intră în lista celor 25 de capitale cu performanțe de mediu, dar dacă vreți să respirati cel mai curat aer din lume, ne putem mândri și noi cu salina Slănic Prahova, care este cea mai mare din Europa și deține cel mai pur aer de pe planetă, lipsit aproape total de radiații si de poluare. Se spune că un tratament de 2 săptămâni în salina de la Slanic Prahova te scapă definitiv de problemele la plămâni. În ce privește localitățile românești cu cel mai pur aer, bătălia se dă între mai multe, printre care Băile Tușnad, Breaza, Poiana Mărului, Lăpuşna (aflată la 72 km de Târgu Mures), Soveja sau Colibița, în județul Bistrița Năsăud.

ILUSTRAȚIE: Febiyan / Unsplash