Confidenţialitate

Oraşe “cotropite” de turişti iau măsuri pentru reducerea turismului de masă

Tot mai multe oraşe europene iau măsuri prin care încearcă reducerea aşa-numitului turism de masă, care – pe lângă venituri importante – lasă în urmă şi pagube.

Poluarea, aglomeraţia dar şi creşterea preţurilor sunt câteva dintre neajunsurile turismului intensiv făcut în anumite zone.

Oraşe din Italia şi Spania se simt uneori cotropite de turişti. Localnicii se plâng că oraşele nu le mai aparţin şi că turiştii lasă în urmă mizerie şi stricăciuni.

Este motivul pentru care din septembrie, Veneţia va aplica o taxă de intrare în oraş.

Între 2,50 euro şi 10 euro, în funcţie de perioada din an în care turistul va ajunge aici. Banii vor fi utilizaţi pentru întreţinerea oraşului.

În Amsterdam, primăria a crescut taxele turistice iar autocarele cu turişti nu pot intra în zona centrală. O măsură ce a inspirat şi administraţia pariziană iar din iulie, autocarele nu au acces în zona centrală.

La Barcelona, primarul a promis că va face totul ca oraşul să nu devină un “magazin de suveniruri”.

Autorităţile italiene vor de-asemenea, să limiteze numărul de turişti în zona protejată Cinque Terre, aflată în patrimoniul UNESCO, din cauza riscului de degradare la care este expusă Riviera Italiană în urma creşterii numărului de turişti.

1,2 miliarde de turişti au călătorit în întreaga lume în 2016, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale pentru Turism. Experţii cred că cifra va creşte de la an la an, ajungând la aproape 2 miliarde de turişti .