Confidenţialitate

Oradea, ”Mica Vienă” de pe Crișul Repede (AUDIO)

Targ-de-Craciun-paravion

La Oradea, astăzi se dă startul Târgului de Crăciun. Anul acesta, în premieră, evenimentul se organizează în Cetatea Oradei, monument istoric reabilitat cu bani europeni. Cetatea Oradei în sine este pe lista obiectivelor turistice must-see. E unul dintre cele mai importante monumente medievale din țara noastră; în secolele trecute, a apărat orașul de invazia otomanilor.

Cetatea Oradei schita

Ca o curiozitate, în Evul Mediu în Cetatea Oradei exista un observator astronomic, iar astronomii care lucrau acolo foloseau meridianul Oradei ca meridian de zero grade.

În afară de cetatea orașului, sunt și alte obiective care merită să fie puse pe lista oricărui turist. La tot pasul sunt palate, biserici de diferite confesiuni, teatre, muzee, piețe publice.

Dintre acestea, se evidențiază clădirea Primăriei, ridicată la începutul secolului trecut, pe malul Crișului Repede.

Aici se află și Turnul cu Ceas. Are aproape 50 de metri înălțime. Mecanismul orologiului are mai bine de un secol, dar și astăzi cântă, la ore fixe, „Marşul lui Iancu”.

Ceasul a supravieţuit celor două războaie mondiale, dar cadranul păstrează şi astăzi urme de gloanţe din 1944. Se zice că Turnul e locul preferat al bufnițelor.

La capitolul palate, trebuie menționate Palatul Vulturul Negru, Palatul Rimanóczy Senior, a cărui arhitectură reproduce mult mai celebrul palat venețian Ca d’Oro și Palatul Baroc, actualul sediu episcopal romano-catolic. Face parte din Complexul Baroc, cel mai mare complex de clădiri construite în acest stil arhitectural în România.

În afară de acestea, trebuie vizitată și Biserica Ortodoxă cu Lună. I se spune așa pentru că în turla bisericii este un mecanism care arată cu exactitate fazele lunii.

 

Unde ne distrăm în Oradea?

În centrul istoric sunt foarte multe terase, cafenele, restaurante și cluburi; cele mai multe se află în clădiri-monument.

O informație utilă pentru turiști: aceștia pot cumpăra de la hotelul în care sunt cazați sau de la chioșcurile de ziare cardul turistic Oradea City Card. Cu acest card, pot circula cu mijloacele de transport în comun şi au cupoane de reducere şi promoţii la obiective turistice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

735x200 paravion