Opoziția susține că redefinirea abuzului în serviciu l-ar scăpa pe Liviu Dragnea de închisoare

Ministerul Justiției, Tudorel Toader, propune o limită de 1900 de lei, salariul minim brut, pentru abuzul în serviciu.

Opoziția consideră că, fără nicio jenă, parlamentarii încearcă să îl scape pe liderul PSD, Liviu Dragnea, de închisoare.

Propunerea ministrului Justiției, înaintată Comisiei Iordache, restrânge mult sfera infracțiunii.

Pe lângă pragul de 1900 de lei, Ministerul Justiției propune redefinirea infracțiunii de abuz în serviciu – astfel încât nu în toate situațiile să fie deschis dosar penal.

Iată textul propus de Tudorel Toader pentru abuzul în serviciu:

„Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unor dispoziţii exreprese dintr-o lege, ordonanţă de urgenţă sau ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afin până la gradul al II lea inclusiv, un folos patrimonial şi prin aceasta cauzează o pagubă, certă şi efectivă, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, vătămare constată în mod definitiv prin act al organului competent, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani sau cu amendă.”

Asta înseamnă că dacă faci un abuz în serviciu în folosul partidului, de exemplu, asta nu mai e infracțiune.

În acest moment, este considerat abuz în serviciu dacă funcționarul public cauzează o pagubă unei persoane sau instituții.

Deputatul USR, Stelian Ion, a protestat luni în Parlament, rupând Codul Penal în fața colegilor.

Ce vrea Ministerul Justiției: să fie infracțiune numai dacă persoana acuzată a luat și bani ori alte foloase.

Propunerea a fost trimisă azi dimineață în Comisia Iordache, spune deputatul Stelian Ion:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Trebuie votate în comisie azi toate modificările aduse Codului Penal. Senatul urmează să voteze, mâine, în plen, modificările aduse Codului Penal.

Florin Iordache spunea că pentru abuzul în serviciu există în momentul de faţă peste 30 de amendamente care propun prag valoric sau redefinirea infracţiunii şi aşteaptă observaţii şi propuneri din partea colegilor sau a Ministerului Justiţiei.

Duminică Iordache a afirmat că vrea să „închidă odată această definiţie a abuzului în serviciu” şi că, dacă există prejudiciu, nu înseamnă că trebuie să existe dosar penal”.

„Vrem să închidem odată această definiţie a abuzului în serviciu pentru că prea s-au întâmplat aceste abuzuri în ultima perioadă şi acestea nouă ne-au dat de gândit. Vom discuta, înţeleg că există o propunere din partea Ministerului Justiţiei cu un prag minimal, dar, repet, e foarte important să nu mai existe abuzuri. Dacă există prejudiciu, nu înseamnă că trebuie să existe dosar penal. Se va merge în civil, se recuperează banii şi gata”, a declarat Iordache.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS