Confidenţialitate

Opoziţia prezintă, marţi, moţiunea împotriva ministrului Justiţiei

Camera Deputaților dezbate, marți, moțiunea simplă inițiată de grupurile parlamentare ale PNL și USR împotriva ministrului Justiției.

Opoziția îi reproșează lui Tudorel Toader că a condus portofoliul cu cele mai puține promisiuni îndeplinite din programul de guvernare, dar și “campania” împotriva Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Anticorupție, aflată în cursa pentru postul de procuror-șef european.

Ședința va începe în legislativ la ora 16.00.

Moțiunea va fi supusă votului miercuri.

„Este ministrul care a făcut un rău enorm României, atât în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului judiciar, cât şi în ceea ce priveşte imaginea României în străinătate. Tudorel Toader a acţionat ca un luptător împotriva intereselor României în plan extern. Din nefericire, această obsesie bolnăvicioasă pe care a împrumutat-o de la şeful PSD, Liviu Dragnea, de a carota şi de a asmuţi instituţiile împotriva fostului procuror-şef DNA Laura Codruţa Kovesi, tot acest comportament s-a transformat într-un factor de agresiune vizibilă împotriva României. A făcut un rău uriaş României, nu unui om, nu unei instituţii. Prin tot ceea ce a săvârşit Tudorel Toader în ultima perioadă practic s-a întors împotriva ţării sale. El trebuie să plătească”, a declarat, săptămâna trecută, liderul grupului deputaților PNL Raluca Turcan.

Liberalii invoca și faptul că Tudorel Toader a împlinit cele mai puţine puncte din promisiunile făcute în programul de guvernare.

„Dincolo de acest aspect care acum a captat toată atenţia opiniei publice, Tudorel Toader este ministrul care a făcut cel mai puţin din ceea ce şi-a asumat în programul de guvernare, de la recuperarea restanţelor salariale pentru grefieri, de la suplimentarea personalului de probaţiune, până la introducerea brăţărilor electronice, astfel încât să nu mai ajungem la eliberarea puşcăriaşilor periculoşi pe străzi, ci aceştia să fie supravegheaţi şi ţinuţi în penintenciare. Tot în acest sens, investiţiile în penintenciare sunt practic cea mai mare restanţă al acestui Guvern. Se demonstrează că pretextul eliberării infractorilor a fost de fapt cel urmărit, ci nu condiţii mai bune pentru cei care săvârşesc pedepse în România”, a adăugat Turcan.

Liviu Dragnea a declarat, întrebat dacă moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției Tudorel Toader are susținerea la vot a grupului PSD, că „vedem miercuri”, însă partidul nu va susține demersul Opoziției.

Întrebat, luni la Parlament, dacă o să aibă emoții ministrul Justiției mâine și poimâine atunci când va avea loc dezbaterea moțiunii, Liviu Dragnea a răspuns: „Nu știu! Chiar nu știu să vă răspund! Am auzit și eu… Sincer chiar nu știu să vă răspund la această întrebare pentru că nu știu!”.

Din cauza mai multor demisii din PSD, coaliția PSD-ALDE ar putea pierde majoritatea la Camera Deputaţilor. Despre acest subiect Liviu Dragnea spunea, la începutul lunii februarie, că majoritatea parlamentară nu se pierde, situația se verifică la vot.

Totodată, luni, Tudorel Toader a prezentat un raport, după doi ani de activitate la Ministerul Justiției, document care are 85 de pagini. Acesta a precizat că raportul pe care l-a întocmit în acest sens nu conține și proiectele de acte normative pe care Ministerul Justiției le avizează deoarece aceste demersuri sunt curente și nu sunt „atașate de ministrul de la un moment dat”.