Confidenţialitate

Operații amânate în mai multe spitale din țară, din cauza dezinfectanților diluați

Operațiile sunt oprite temporar în mai multe spitale din țară. Unii medici refuză să mai intre în sălile de operație, după ce rezultatele oficiale au arătat că dezinfecntanții Hexi Pharma sunt diluați.

Alți doctori se gândesc, de asemenea, să nu mai opereze pacienți, în contextul în care biocidele nu au efecte asupra bacteriilor, spune Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților.

”O parte nu mai intră în sălile de operații, o parte și-au pus problema să nu mai intre. Medicii își pun problema: domnule cum să bag pacientul în sala de operație”, spune Vasile Barbu.

La Institutul „Marius Nasta” din Capitală, cel mai bare spital pentru boli de plămâni din România, au fost amânate miercuri dimineață operațiile complicate.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, medicul Irina Strâmbu a declarat că au fost amânate ”operațiile mai riscante. Am făcut doar operații mici, având în vedere că medicii nu știau dacă pot conta pe dezinfectanții folosiți pe piele de medici, dezinfectanți produși de Hexi Pharma”.

Irina Strâmbu a precizat că ”dezinfecția se va face cu alte substanțe. Am decis asta după ce Guvernul a comunicat că au fost găsite probleme la un produs de iod, deci nu mai aveam siguranța că produsul este conform. De altfel, produsele Hexi Pharma pe care le avem vor fi înlocuite, vom face noi achiziții. Hexi Pharma nu sunt singurele produse pe care le avem, mai avem și de la alți producători”.

Medicul a dat asigurări că, la Institutul Marius Nasta, sălile de operații sunt foarte bine dezinfectate cu produse diferite și de la alți furnizori.

Institutul „Marius Nasta” se află pe lista celor 50 de spitale unde testele de pe suprafețe au fost neconforme.

Probleme și la Spitalul de Pediatrie Sfântul Ioan din Galați

La Spitalul de Pediatrie din Galați au fost sistate toate intervențiile chirurgicale care nu sunt urgente. Pacienții internați sunt monitorizați cu atenție. Operații vor fi făcute doar după ce vor fi achiziționați dezinfectanți conformi.

În cazul în care vor apărea urgențe, conducerea spitalului va împrumuta dezinfectanți de la alte unități, sau pacienții vor fi transferați la alte unități medicale pentru intervenții. Între timp, conducerea unității gălățene a demarat procedurile de achizții pentru dezinfectanți conformi.

Și la Spitalul de copii din Galați au fost descoperite nereguli, săptămâna trecută, în cazul dezinfectanților. Tot săptămâna trecută, procurorii și polițiștii au descins la spital de unde au ridicat documente privind achiziții de substanțe dezinfectante.

Operații sistate și la Alba 

Probleme sunt și la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia. Operațiile au fost oprite săptămâna aceasta pentru două zile, după ce produsele Hexi Pharma au fost retrase din spital. Intervențiile au fost reluate ieri. Spitalul primește dezinfectanți de la un furnizor din Târgu Mureș.

Incertitudine

Scandalul dezinfectanților diluați pare să fi dat peste cap întregul sistem sanitar.

Președintele Asociației pentru Protecția Pacienților a declarat că Ministerul Sănătății trebuie să rezolve urgent această problemă gravă.

Vasile Barbu susține că mulți pacienți au murit din cauza infecțiilor din spitale, iar alții sunt supuși unor tratamente foarte puternice pentru a combate bacteriile luate în spitale.

”Și pacienții sunt îngrijorați. Unii chiar dacă merg în sala de operație stau cu mare grijă. Toată lumea a ignorat această problemă serioasă de sănătate publică. Sunt foarte mulți pacienți care au decedat din cauza infecțiilor nosocomiale. Au fost intervenții chirurgicale reușite, dar pacienții, după operație, au intrat în infecție, unii au decedat, alții au fost nevoiți să suporte tratamente cu antibiotice agresive cu consecințe destul de grave”. a declarat Vasile Barbu.