Confidenţialitate

Operații amânate din cauza lipsei sângelui, la cel mai mare spital din Moldova | AUDIO

Criza de sânge la Iași lovește în cel mai mare spital din Moldova, Spitalul Clinic Sfântul Spiridon. Medicii fac un apel disperat la donatori pentru a evita amânarea operațiilor.

Astăzi, în jurul prânzului, un grav accident rutier a avut loc pe raza localității Lețcani, județul Iași. În urma impactului dintre un autoturism și un camion, un tânăr de 29 de ani a ajuns în șoc hemoragic, cu ruptură de splină, direct în sala de operații.

Medicii SMURD au făcut imediat un apel de urgență către populație, tânărul având nevoie de sânge grupa A II pozitiv. Nu este însă singura operație care la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Spiridon stă în stand by pe fodul crizei de sânge din această perioadă.

„Cam doi pacienți în fiecare zi sunt amânați în afara situațiilor de urgență, pentru a putea să fie asigurată o minimă cantitate de sânge necesară în preoperator și care poate fi necesară în timpul intervenției chirurgicale”, a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeșu, coordonator SMURD/UPU Iași și purtător de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon.

În aceste condiții, operații de anvergură, cum ar fi cele pentru neoplazii digestive, se amână o zi, două, trei, atât cât este nevoie până se găsește un donator. Se aduc unități de sânge din toate județele Moldovei iar pacienților care nu sunt urgențe li se pune în vedere să încerce să rezolve singuri problema înainte de a intra în sala de operație.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Silvia Craus