Confidenţialitate

ONU: Pandemia poate provoca o criză mondială a sănătății mintale

O criză a afecţiunilor psihologice este în creştere în contextul pandemiei, ținând cont că milioane de oameni sunt îngrijoraţi pentru propria sănătate şi sunt forţaţi să se stea cât mai mult timp în case, au avertizat, joi, experţii ai Oganizației Națiunilor Unite, relatează Reuters.

„Izolarea, teama, incertitudinea și haosul economic, toate cauzează sau pot cauza probleme psihologice”, a declarat Devora Kestel, director al departamentului pentru sănătate mintală din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Potrivit acesteia o creştere a numărului şi a intensităţii bolilor mintale este probabilă, iar guvernele ar trebui să pună această problemă în centrul răspunsurilor pe care le oferă pandemiei.

„Sănătatea mintală şi bunăstarea tuturor societăţilor au fost afectate sever de criză şi reprezintă priorităţi care trebuie analizate urgent”, a subliniat expertul.

Copiii şi tinerii sunt cei mai vulnerabili, alături de cadrele sanitare care îngrijesc mii de pacienţi contaminaţi sau care mor din cauza noului coronavirus.

Psihologii admit că a fost înregistrată o creştere a numărului cazurilor de depresie şi anxietate în mai multe ţări.

În plus, violenţa domestică a luat amploare.

Milioane de persoane se confruntă cu probleme financiare, după ce şi-au pierdut locuri de muncă.

Nu în ultimul rând, informaţiile eronate şi zvonurile sporesc neliniștea și deznădăjduirea.