Confidenţialitate

ONU: Ne îndreptăm către o criză a apei potabile. Cererea va depăși cantitatea disponibilă cu 40% până în 2030 | AUDIO

Lumea se îndreaptă spre o criză iminentă a apei potabile, în condițiile în care cererea va depăși cantitatea disponibilă cu 40% până în 2030, avertizează un raport ONU. Apa trebuie considerată un bun global și trebuie gestionată ca atare, subliniază Organizația Națiunilor Unite.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernele trebuie să oprească de urgență subvenționarea exploatării și utilizării excesive a apei prin subvenții agricole direcționate greșit, iar industriile, de la minerit la cea prelucrătoare, trebuie să fie obligate să își revizuiască practicile privind risipa, au declarat experții în ajunul unui summit crucial al ONU privind apa, care va avea loc la New York în 22 martie.

Țările lumii trebuie să înceapă să gestioneze apa ca pe un „bun comun global”, deoarece majoritatea statelor depind în mare măsură de vecinii lor în ceea ce privește aprovizionarea cu apă, iar utilizarea excesivă, poluarea și criza climatică amenință rezervele de apă la nivel mondial, afirmă autorii raportului.

Unul dintre ei, Johan Rockstrom, directorul Institutului Potsdam pentru cercetarea impactului climatic, a declarat pentru The Guardian că actuala neglijare a resurselor de apă la nivel mondial duce la un dezastru.

Dovezile științifice arată că avem o criză a apei. Folosim apa în mod abuziv, poluăm apa și schimbăm întregul ciclu hidrologic global, prin ceea ce facem asupra climei. Este o triplă criză”, a spus Johan Rockstrom, directorul Institutului Potsdam pentru cercetarea impactului climatic.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Țările ONU au semnat un tratat istoric pentru protejarea apelor internaționale, după 10 ani de negocieri