ONU: Coreea de Nord a livrat Siriei materiale din care se pot crea arme chimice

Coreea de Nord a furnizat guvernului sirian materiale care ar putea fi folosite pentru producerea de arme chimice, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite, obţinut de BBC.

Experţii au descoperit că în jur de 40 de transporturi neraportate au fost realizate, între 2012 şi 2017, printre echipamentele livrate aflându-se cărămizi rezistente la temperaturi foarte ridicate şi acizi, precum şi valve şi ţevi rezistente la coroziune, materiale ce pot fi folosite atât în scopuri civile, cât şi militare.

Cercetători nord-coreeni ar fi fost văzuţi în fabrici siriene de arme.

Dezvăluirile apar în contextul atacurilor cu clor comise în regiunea Ghouta de Est, pentru care sunt considerate forţele regimului.

Damascul a negat orice implicare.

Coreea de Nord se află sub sancţiuni internaţionale din cauza programelor sale nuclear şi balistic.

Experţii ONU susţin că regimul de la Phenian are o lungă istorie de furnizare de echipamente militare şi expertiză pentru a obţine bani, în contextul izolării internaţionale.

Raportul ONU scoate la lumină eforturile Coreei de Nord de comerţ ilegal cu zeci de state şi grupări din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi America Latină.

Săptămâna trecută, SUA anunţat un nou set de sancţiuni, care vizează mai mult de 50 de companii de transport maritim din mai multe ţări.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS