Confidenţialitate

Instanța supremă a ONU deschide o serie de audieri privind consecințele juridice ale ocupării teritoriilor palestiniene de către Israel

Instanța supremă a Organiției Națiunilor Unite (ONU) deschide luni, 19 februarie, o săptămână de audieri privind consecințele juridice ale ocupării teritoriilor palestiniene de către Israel. Peste 50 de state urmează să se adreseze judecătorilor. Ministrul palestinian de externe, Riyad al-Maliki, va vorbi primul în cadrul procedurilor judiciare de la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga, potrivit Reuters.

În 2022, Adunarea Generală a ONU a cerut instanței un raport de opinie asupra ocupației.

În timp ce Israel a ignorant asemenea opinii în trecut, o decizie ar putea crește presiunea politică privind războiul în desfășurare din Gaza.

Printre statele care vor participa la audieri se numără Statele Unite, China, Rusia, Africa de Sud și Egiptul. Israelul nu va participa, deși a trimis observații scrise.

Judecătorilor li s-a solicitat acum să examineze „ocuparea, colonizarea și anexarea de către Israel… inclusiv măsurile privind modificarea compoziției demografice, a naturii și statutului orașului sfânt Ierusalim și adoptarea de către acesta a măsurilor și legislației discriminatorii”.

Audierile fac parte dintr-un efort palestinian de a determina instituțiile legale internaționale să examineze comportamentul Israelului. Totodată, audierile vin pe fondul unor îngrijorări din ce în ce mai mari privind ofensiva terestră israelienă asupra orașului Rafah din Gaza – un ultim refugiu pentru peste un milion de palestinieni, după ce aceștia au fugit în sudul enclavei ca să evite atacurile.

Audierile vor avea loc până pe 26 februarie, urmând ca după aceea, judecătorii să dezbată câteva luni înainte să emită un raport de opinie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Război Israel-Hamas: Mai multe lovituri aeriene israeliene, lansate azi-noapte la Rafah, un oraş din Fâşia Gaza. Au fost înregistrate zeci de decese | AUDIO