Omul de afaceri Dan Adamescu este urmarit penal pentru dare de mită

În schimbul banilor, doi judecători bucureșteni ar fi soluționat favorabil dosarele privind insolvența unor firme ale lui Dan Adamescu.

Procurorii DNA spun că Dan Adamescu i-ar fi dat 15 mii de euro mită judecătorului Ion Stanciu și 5000 de euro Elenei Rovența, ambii magistrați la Tribunalul București, în prezent arestați pentru fapte de corupție.

Potrivit unor surse judiciare, cel care ar fi intermediat mita ar fi fost chiar avocatul lui Dan Adamescu, cel care a murit zilele trecute la stația de metrou Universitate din București și despre care anchetatorii cred că s-ar fi sinucis. El fusese audiat cu câteva zile înainte să moară.

Banii erau virați în contul avocatului sub formă de onorariu pentru reprezentare juridică. În realitate, ajungeau la cei doi judecători, pentru ca acesta să declare în insolvență firmele la care Dan Adamescu era acționar.

După ce i-au percheziționat casa și sediile mai multor firme la care este acționar, procurorii l-au chemat la DNA pe Dan Adamescu pentru a-i aduce la cunoștință învinuirile. Acesta a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor.

În ediția de anul trecut a Top 300 cei mai bogați români, întocmit de revista Capital, familia lui Dan Adamescu se afla pe poziția a doua, cu o avere estimată la 900 de milioane de euro.

Omul de afaceri Dan Adamescu deține, printre altele, compania Astra Asigurării, Magazinul Unirea și clubul de fotbal Oțelul Galați. De altfel, insolvența acestui club ar fi unul dintre dosarele în care magistrații de la Tribunalul București ar fi desemnat în mod ilegal lichidatorul judiciar. Mircea Moldovan, unul dintre judecătorii arestați preventiv săptămîna aceasta, știa că procedura nu s-ar fi justificat, deoarece Oțelul Galați are profit.