Confidenţialitate

Omul de afaceri Beny Steinmetz, reținut de poliția din Israel

Beny Steinmetz, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Israel, a fost arestat de poliţia israeliană, pentru interogare într-un amplu dosar de corupție.

Ancheta este iniţiată de Guvernul din Guineea, pentru fapte de corupţie, a anunţat compania israelianului, BSG Resources, cel mai important acţionar în proiectul aurifer de la Roşia Montană.

Cu o avere de peste două miliarde de dolari, Steinmetz este cercetat şi în România, în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov. Omul de afaceri israelian a fost trimis în judecată de procurorii DNA.

 

Potrivit companiei lui Beny Steinmetz, ancheta a fost iniţiată de Guvernul din Guineea şi de organizaţii internaţionale de poliţie din Statele Unite, Marea Britanie şi Elveţia.

În dosarul în care a fost reţinut, Beny Steinmetz şi alţi israelieni sunt suspectaţi că au plătit zeci de milioane de dolari mită unor înalţi oficiali din Guineea, în cadrul proiectului Simandou, in valoare de 20 de miliarde de dolari.  Proiectul s-a aflat în centrul unei lupte de putere de aproape un deceniu, şi a atras mari companii din domeniu, dar şi persoane influente, printre care George Soros şi fostul premier britanic Tony Blair.

Compania lui Stenmetz a respins acuzaţiile că ar fi mituit oficiali din Guineea pentru a câştiga dreptul la exploatare a jumătate din zăcământul Simandou, bogat în fier. Ulterior, firma a vândut 51% din drepturile sale către gigantul brazilian Vale SA, în 2010, în schimbul a 2,5 miliarde de dolari, din care a primit numai 500 de milioane.

În 2014, drepturile BSG Resources asupra zăcământului au fost suspendate, după ce o comisie guvernamentală a descoperit dovezi de corupţie în acordarea licenţelor.

Steinmetz susţine că acuzaţiile fac parte dintr-un complot al companiei Rio Tinto, al doilea grup de minerit din lume ca mărime. Acum 3 ani, o instanţă din New York a lansat o anchetă privind posibile încălcări ale legii anticorupţie şi o posibilă spălare de bani în dosarul concesiei Simandou.

În 2014, un francez cu legături cu Steinmetz şi BSG Resources, Frederic Cilins, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru obstrucţionarea anchetei. Ar fi încercat să dea mită unui martor pentru a distruge dovezi.

Omul de afaceri Beny Steinmetz este vizat şi de anchetatorii români. El a fost trimis în judecată alături de omul de afaceri Remus Truică, Prinţul Paul şi alte 20 de persoane, în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov.

Steinmetz este implicat şi în scandalul Roşia Montană, BSG Resources fiind cel mai important acţionar din proiectul aurifer. Compania a dat în judecată statul român la curtea de arbitraj de la Washington unde poate cere despăgubiri de miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer.