Confidenţialitate

OMS: Un grup de experți are ultima șansă de a descoperi originea noului coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății trimite în Wuhan o echipă formată din 26 de specialiști din țări diferite de la Grupului ştiinţific consultativ pentru originile noilor agenţi patogeni.

OMS crede că este ultima ocazie de a încerca să înțelegem originea COVID 19.

La un an și jumătate de când virusul a fost detectat în Wuhan, China, încă nu a fost găsit răspunsul la această întrebare.  Rămân de verificat două ipoteze:  virusul a suferit o mutație de la animal la om sau s-a răspândit într-un accident de laborator. China a infirmat cu vehemenţă a doua teorie.

În februarie, o echipă a OMS  care  a mai încercat să afle originea coronavirusului a concluzionat că acesta a provenit cel mai probabil de la un liliac.

Echipa a spus că teoria accidentului de laborator e „extrem de puţin probabilă”.  Însă directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat ulterior că ancheta a fost îngreunată de lipsa de date şi transparenţă din partea Chinei.

OMS spune că guvernul chinez încă nu a împărtăşit date esenţiale din primele zile ale pandemiei. Agenţia ONU, care a fost prinsă la mijloc în lupta geopolitică dintre China şi Statele Unite cu privire la această problemă, şi-a întărit poziţia cu privire la investigaţiile asupra teoriei accidentului de laborator.