OMS suspendă testele cu hidroxiclorochină. Și medicii români ar putea renunța la tratament | AUDIO

Organizația Mondială a Sănătății a suspendat testele cu hidroxiclorochină ca tratament pentru bolnavii de COVID-19.

Decizia a fost luată după ce un studiu efectuat pe aproape 100 de mii de pacienți a arătat că acest medicament folosit până acum pentru tratarea malariei nu s-a dovedit eficient împotrva noului coronavirus, dimpotrivă a crescut riscul de deces.

Chiar președintele Statelor Unite, Donald Trump a promovat acest medicament  pe care l-a luat zilnic, în scop preventiv.

Medicamentele pe bază de hidroxiclorochină au început să fie folosite în toată lumea pentru tratarea bolnavilor de COVID-19, după ce un profesor francez specialist în boli infecțioase a publicat două studii care arată eficiența acestei substanțe, în combinație cu antibiotice, în vindecarea persoanelor infectate cu noul coronavirus.

Chiar președintele american Donald Trump spunea recent că ia zilnic acest medicament în scop preventiv.

Dar un studiu efectuat pe 96 de mii de pacienți, publicat de Revista The Lancet, a arătat că atât clorichina, cât și hidroxiclorochina nu s-au dovedit eficiente împotriva bolnavilor de COVID-19,  iar această moleculă ar crește riscul de aritmie cardiacă și de deces.

Medicamentul este folosit și în România, dar medicii vor renunța la el dacă Organizația Mondială va stabili acest lucru – a spus la Europa FM, Adrian Marinescu, medic primar în boli infecțioase:

„Am folosit și folosim în continuare destul de frecvent. Monitorizarea s-a făcut atent, încât n-am avut reacții adverse în sfera cardiacă. Studiile nu pot demonstra o eficiență dovedită. important este să fie sigur și să urmărim datele astfel încât orice schimbare să fie luată în timp real și în România”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De altfel, utilizarea hidroxiclorochinei pentru bolnavii de COVID-19 a dus la o criză a acestui medicament destinat și persoanelor cu boli autoimune, care nu au mai găsit tratamentul în farmacii.

În Brazilia, țară aflată pe locul 2 în lume, după Statele Unite în ceea ce privește numărul bolnavilor de COVID-19, ministerul Sănătății a recomandat folosirea în continuare a hidroxiclorochinei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS