OMS: Steroizii trebuie folosiţi doar în cazurile grave de COVID-19

Dexametazona, un steroid ieftin care poate ajuta la salvarea vieţii pacienţilor de COVID-19, ar trebui rezervată doar cazurilor grave de boală, în care s-a dovedit că oferă beneficii, susține Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că cercetările au furnizat în cele din urmă ”nişte muguri de speranţă” în tratarea virusului, care a ucis peste 400.000 de oameni în întreaga lume şi a infectat peste 8 milioane, notează Reuters.

Comunicate marți de cercetători britanici, rezultatele studiilor clinice sugerează că dexametazona, un medicament generic utilizat încă din anii ’60 pentru a reduce inflamaţia în boli precum artrita, a redus cu aproape o treime rata de deces dintre cei mai grave bolnavi de coronavirus internaţi la spital.

Ţările lumii se grăbesc să se asigure că au suficiente stocuri la îndemână, deşi nu există un deficit de piață.

Unii medici sunt precauţi, invocând reacțiile secundare şi au cerut să vadă mai multe date.

Şeful programului de urgenţă al OMS a atras atenția că medicamentul trebuie utilizat numai în cazurile grave, în care s-a demonstrat că este de ajutor.

”Este deosebit de important în acest caz ca medicamentul să fie utilizat doar pentru pacienţii grav bolnavi şi în stare critică, care pot beneficia în mod clar de acest medicament”, a declarat doctorul Mike Ryan.

Marea Britanie a crescut cantitatea de dexametazonă pe care o are în stoc şi comandată la 240.000 de doze, a declarat ministrul Sănătăţii, Matt Hancock.

Rezultatele studiului clinic referitor la dexametazonă sunt preliminare, dar cercetătorii implicaţi au spus că sugerează că medicamentul ar trebui să devină un tratament standard pentru pacienţii în stare gravă.

Pentru pacienţii ventilaţi mecanic s-a demonstrat că tratamentul reduce mortalitatea cu aproximativ o treime, iar pentru pacienţii care necesită doar oxigen, decesele au fost reduse cu aproximativ o cincime.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS