Confidenţialitate

OMS: Regulile stricte anti-COVID impuse în maternităţi ar putea avea consecinţe fatale pentru copiii născuţi prematur

Regulile stricte impuse în maternităţi pentru a stopa răspândirea COVID-19 ar putea avea consecinţe fatale pentru copiii născuţi prematur, avertivează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Experții transmit că beneficiile medicale ale contactului fizic între părinţi şi bebeluşii lor născuţi prematur depăşesc cu mult riscul reprezentat de coronavirus.

Un sondaj internaţional în rândul asistenţilor medicali şi al medicilor a constatat că pandemia a condus la restricţii privind contactul bebeluş-părinte. Două treimi din cei 1.120 de respondenţi au declarat că vor separa mama de copil dacă rezultatele testelor pentru COVID-19 sunt pozitive.

Un calcul efectuat de OMS a constatat că riscul de deces din cauza restricţiilor legate de contact a fost cu 65% mai mare decât riscul ca un copil să contracteze o infecţie letală cu coronavirus în urma acestui contact.

Organizaţia recomandă “metoda cangurului” în cazul sugarilor prematuri şi al nou-născuţilor cu greutate scăzută, constând în plasarea copilului direct pe pieptul mamei sau al tatălui cât mai multe ore pe zi posibil. În plus, este recomandat ca aceşti copii să fie alăptaţi.

Expertul OMS, Ornella Lincetto, a declarat într-o conferinţă de presă că ţinerea la piept a copilului nu numai că măreşte şansele de supravieţuire pentru bebeluşii prematuri, ci “va reduce, de asemenea, stresul părinţilor provocat de COVID-19”.