OMS recomandă efectuarea obligatorie a şapte vaccinuri

Vaccinurile recomandate sunt cele pentru cele pentru difterie, pertusis, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi poliomielită.

Scăderea imunizării sporeşte riscul apariţiei de epidemii, avertizează medicii.

În România, rata vaccinării împotriva rujeolei, a oreionului și a rubeolei a scăzut pînă sub 80% în unele zone din țară anul trecut.

E și cazul Bucureștiului, potrivit datelor strînse de Institutul Național de Sănătate Publică. Principalale cauze: aprovizionarea ‘în salturi’ (răspunderea e a Ministerului Sănătății) și refuzul părinților. Campaniile anti-vaccin s-au înmulțit în ultimii ani, ca urmare a activității unor organizații creștine și a unei populare vedete de televiziune. Din aceleași motive s-a redus și numărul minorilor vaccinați împotriva difteriei, tetanosului și hepatitei B.

Șeful Biroului din România al Organizației Mondiale a Sănătății, Victor Olșavsky, a spus că scăderea imunizării duce la epidemii, precum au fost recent cele de rujeolă şi rubeolă, cu consecinţe grave, inclusiv decese printre copii.

Rujeola şi rubeola erau pe cale de a fi eradicate, dar nu s-a reuşit tocmai din cauza refuzului de a vaccina copiii. În prezent sunt două urgenţe majore de sănătate publică: epidemia de ebola şi reapariţia poliomielitei în Asia – există pericolul ca boală să revină şi pe continentul european.

Oamenii trebuie să știe că vaccinurile sunt sigure, salvează vieţi şi că ele previn suferinţe inutile, a mai spus doctorul Olșavsky.