OMS: Pandemia, într-o „fază periculoasă”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat, vineri, că pandemia a intrat într-o „fază periculoasă” pe măsură ce guvernele relaxează măsurile de izolare.

„Mulţi oameni sunt evident obosiţi să stea în casă. Ţările sunt dornice să-şi redeschidă societăţile şi economia”, a declarat directorul OMS într-o conferinţă de presă online.

„Dar virusul continuă să se răspândească rapid, să rămână mortal şi multe persoane rămân expuse”, a adăugat Tedros Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Facem apel la toate statele şi toţi oamenii să manifeste vigilenţă extremă”, a insistat acesta.

La nivel mondial, joi au fost înregistrate mai mult de 150.000 de noi infecții cu SARS-CoV-2, un record pentru o singură zi de la izbucnirea pandemiei.

Aproape jumătate dintre noile cazuri de infectare raportate miercuri proveneau din Americi, în timp ce din Asia de Sud şi Orientul Mijlociu au sosit cifre în creştere.

În lume, peste 8,5 milioane de persoane au fost infectate cu noul coronavirus.

Bilanțul COVID-19, formă agresivă de pneumonie, a ajunsla  peste 453.000 de decese pe glob.

La rândul său, șeful Societății Române de Microbiologie a atras atenția că, la nivel național, media numărului de infecții cu noul coronavirus din ultima săptămână s-a dublat faţă de cea anterioară.

Potrivit lui Alexandru Rafila, situaţia poate fi menţinută sub control momentan, însă precizează că ne aflăm în faţa unei probleme de sănătate publică.

„Avem o săptămână de creştere de la 150 de cazuri în medie, la 265. Media ultimei săptămâni arată o dublare a numărului de cazuri faţă de media săptămânii anterioare. S-a stabilizat procentul cazurilor pozitive la 3%, zilnic, faţă de 1 – 1,5% cât aveam acum 3 – 4 săptămâni. Ne-am întors la o valoare mult mai importantă faţă de perioada de la sfârşitul stării de urgenţă. Să vedem dacă această creştere se stabilizează în jurul acestei valori. Lucrurile pot fi ţinute sub control dacă se vor îmbolnăvi mai multe persoane tinere, fără boli, dar situaţia poate deveni îngrijorătoare dacă boala va afecta mai multe persoane vârstnice. Important e ce facem acum, controlăm evoluţia şi intrăm pe pantă descendentă sau lucrurile vor evolua şi numărul de cazuri va creşte. Ne găsim în faţa unei probleme de sănătate publică”, a spus medicul la Digi24.

Reprezentatul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii adaugă că este important să ne concentrăm să încurajăm oamenii să respecte măsurile de protecţie care pot face diferenţa între o vară acceptabilă din punct de vedere al infectărilor şi o vară agitată cu diverse probleme care pot apărea.

„Mulţi sperau ca transmiterea să dispară vara, dar numărul de cazuri creşte în ţări cu temperaturi ridicate”, a conchis Alexandru Rafila.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat, vineri, alte 320 de infecții cu coronavirus, la fel ca și joi.

Bilanţul epidemiei a ajuns la 23.400 de cazuri de SARS-CoV-2.

Dintre acestea, 16.555 au fost declarate vindecate, cu 191 mai multe decât miercuri.

Numărul deceselor a urcat la 1.484.

În intervalul 18.06.2020 (10:00) – 19.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 11 decese (6 bărbați și 5 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Botoșani, Brăila, Brașov, Dâmbovița Dolj, Iași, București, Sălaj, Sibiu și Vrancea.

Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 1 deces la categoria de vârstă 60-69 ani, 4 decese la categoria de vârstă 70-79 ani, și 3 decese la persoane de peste 80 de ani.

10 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pentru un deces nu au fost raportate comorbidități.

La ATI, în acest moment, sunt internați 184 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 1.392 de persoane. Alte 82.236 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 608.771 de teste.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS