Confidenţialitate

OMS le recomandă celor vaccinați să poarte masca în continuare | AUDIO

Încă nu scăpăm de mască, chiar dacă ne-am vaccinat sau am trecut prin boală! Indicaţii în acest sens vin şi de la Organizația Mondială a Sănătății, dar şi de la Comitetul Naţional de Vaccinare. Un risc de îmbolnăvire există în ambele situaţii, mai ales în contextul răspândirii cazurilor COVID cu varianta Delta, extreme de contagioasă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că persoanele vaccinate cu ambele doze că nu ar trebui să se simtă în siguranță doar pentru că au făcut ambele doze de vaccin și le recomandă să poarte în continuare masca de protecție, să păstreze distanța socială și să respecte măsurile de siguranță anti-Covid, deoarece varianta Delta, extrem de contagioasă, se răspândeşte rapid pe tot globul. Aceeaşi recomandare – şi pentru cei care au trecut prin boală. Medicul Valeriu Gheorghiţă explică.

”Existând un procent de scăpare de sub protecția anticorpilor care apar după boala naturală între 20-25%, practic avem un risc de 20-25% să ne reinfectăm cu varianta Delta”.

Săptămâna trecută, în ciuda succesului campaniei de vaccinare, Israel a raportat o dublare a numărului de cazuri de coronavirus. Iar, 14 dintre cele 35 de persoane aflate în stare gravă în spital sunt vaccinate cu ambele doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech, ceea ce arată cât de puternică este varianta Delta a virusului.

Această variantă s-a răspândit în cel puţin 92 de ţări, printre care şi România. În prezent, la nivel național, sunt 57 de cazuri de COVID-19, varianta Delta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liliana Nicolae