Confidenţialitate

OMS invocă pericolul delăsării în lupta cu pandemia

Directorul biroului regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a lăudat marţi progresul făcut pe continent în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, dar a avertizat şi asupra pericolului delăsării în lupta cu noul coronavirus.

Declanşarea pandemiei la începutul primăverii a scos la iveală punctele forte şi pe cele slabe ale continentului, din care pot fi învăţate deja lecţii pentru iarna care se apropie, a declarat Hans Kluge pentru DPA, notează Agerpres.

Doctorul a avertizat şi asupra “oboselii COVID”, în special în rândul tinerilor, de a căror participare este nevoie în lupta împotriva virusului. ”Mulţi tineri cred că această pandemie are un risc scăzut, dar un preţ ridicat”, a spus expertul.

Soluţiile vor trebui identificate alături de generaţia mai tânără, pentru a permite socializarea în siguranţă. “Interacţiunea socială este atât de importantă pentru a evita singurătatea. Este un motiv important de îngrijorare pentru cei tineri”, a adăugat oficialul OMS.

Potrivit lui, pandemia s-ar putea agrava în lunile de iarnă, deşi este optimist că se pot evita alte perioade de izolare la domiciliu întrucât ar putea fi învăţate lecţiile oferite de strategiile aplicate în trecut.

Acest lucru a fost, spre exemplu, vizibil într-o rată a mortalităţii în scădere în comparaţie cu luna februarie şi în felul în care s-a manifestat solidaritatea în societate.

“În februarie, am vizat societatea, am vizat şcolile, acum vizăm virusul. Aceasta este vestea bună”, a conchis Hans Kluge.