OMS: Bilanțul pandemiei continuă să se agraveze în lume

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că bilanțul pandemiei continuă să se agraveze în lume, în special în Statele Unite ale Americii, unde un nivel record de cazuri a fost atins miercuri, peste 50.000 de persoane fiind contaminate confirmate într-o zi, relatează France Presse.

Noile infecţii ridică numărul total de cazuri depistate pe teritoriul american la 2,7 milioane, dintr-un total de 10,6 milioane la nivel mondial.

De la apariţia sa în China, în decembrie 2019, noul coronavirus a provocat moartea a 514.803 de persoane pe planetă.

De o săptămână, numărul contaminărilor depăşeşte 160.000 pe zi, potrivit OMS.

„Cea mai bună manieră de a ieşi din această pandemie este de a acţiona la nivel global”, a declarat șeful OMS, reluând aplelul la respectarea regulilor de distanţare fizică, testare şi izolarea cazurilor, plasarea în carantină persoanelor bolnave şi purtarea măştii.

Uniunea Europeană, unde mai persistă focare, şi-a redeschis frontierele miercuri. Blocul comunitar autorizat zborurile din 14 ţări.

Excluse de la redeschidere, Statele Unite ale Americii, cea mai îndoliată națiune din cauza pandemiei, cu peste 128.000 de decese, a raportat o creștere a numarului de noi cazuri în ultimele săptămâni.

În preajma zilei naţionale, 4 iulie, tradiţional marcată prin reuniri de familie şi adunări pentru a asista la focuri de artificii, autorităţile locale au decis în multe regiuni să acţioneze pentru a controla epidemia.

Focarul principal este în California, mult timp model de prevenţie, unde autorităţile au reintrodus măsurile de izolare.

Guvernatorul acestui stat cu 40 de milioane de locuitori a decis, miercuri, să închidă pentru „cel puţin trei săptămâni” restaurantele din Los Angeles şi din alte 18 comitate ce reprezintă 70% din populaţia californiană. Interdicţia este impusă, de asemenea, barurilor, cinematografelor şi muzeelor.

Totodată, unele plaje din Florida au fost închise pentru sărbătoarea naţională.

Primăria din New York a anunţat că restaurantele nu se vor redeschide pe 6 iulie, aşa cum era prevăzut.

Un studiu publicat miercuri arată că pandemia a provocat cu cel puţin 18% mai multe decese decât într-un an normal în SUA şi până la de trei ori mai mult în New York, grav afectat.

Cu trei luni înainte de alegerile prezidenţiale, republicanul Donald Trump, a cărui administrație a fost aspru criticată pentru gestionarea crizei, s-a declarat convins, miercuri, că virusul „va dispărea pur şi simplu” la „un anumit moment”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS