Confidenţialitate

Olimpiada de Securitate Cibernetică, inclusă din acest an în calendarul competițiilor naționale aprobate de Ministerul Educației. Perioada de desfășurare și tematica specifică

Olimpiada de Securitate Cibernetică (OSC) va fi inclusă, începând din acest an, în calendarul olimpiadelor aprobate de Ministerul Educației, anunță Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Participanții care vor ajunge la faza națională a olimpiadei vor avea șansa să fie selecționați în lotul lărgit al echipei naționale de cybersecurity (Team Romania) pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC).

OSC vine ca „o recunoaștere clară a importanței majore pe care o dobândește educația de securitate cibernetică în România, în contextul evoluției tehnologice rapide, dar și al deficitului de specialiști în acest domeniu”, precizează DSNC.

Etapa județeană și etapa națională

Astfel, Olimpiada de Securitate Cibernetică se va desfășura în două etape, după cum urmează: faza județeană (2 martie 2024) și faza națională (22-25 mai 2024).

Sesiunea etapei județene este formată dintr-o probă teoretică de o oră și o probă practică de cinci ore, cu o pauză de maximum 30 de minute între cele două. La etapa națională va fi susținută o singură probă de concurs, care va cuprinde itemi ce vizează aspecte teoretice și aplicații practice de tip Jeopardy.

Tematica exercițiilor teoretice și a aplicațiilor pentru Olimpiada de Securitate Cibernetică

„Tematica specifică pentru OSC include exerciții ce integrează concepte fundamentale de securitate cibernetică, dar și elemente aplicate de criptografie, securitatea aplicațiilor web, mobile sau desktop, tehnici de Open Source Intelligence, analiza jurnalelor electronice, al traficului de rețea, capturilor de date, memorie sau hard disk, inginerie inversă, configurarea și securitatea sistemelor de operare și rețele, programare și scripting”, informează DNSC.

Primii clasați la etapa națională, selecționați pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică

Elevii clasați pe primele locuri în clasamentul general al etapei naționale vor obține premii sau mențiuni acordate în conformitate cu prevederile Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare.

Totodată, primii clasați vor putea fi selecționați în lotul lărgit al echipei naționale de cybersecurity (Team Romania) pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC). Acesta va avea loc în acest an în luna octombrie, la Torino, în Italia.

Selecția va fi susținută în cea de a doua zi de concurs și constă într-o probă de aplicații practice cu un grad mai mare de dificultate, ce cuprinde un exercițiu de  tip Attack & Defence.

Echipa națională de securitate cibernetică (Team Romania) va fi formată din cinci Juniori (cu vârste de până la 20 de ani) și cinci Seniori (21-25 de ani), plus două rezerve. Componența echipei se va stabili după participarea la o etapă de pregătire organizată de Centrul Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, DNSC, ANSSI, împreună cu profesori și experți din partea partenerilor Orange și Bit Sentinel.

Cei interesați pot exersa înainte prin intermediul platformei CyberEDU

Tinerii interesați de participarea la OSC se pot pregăti pe platforma CyberEDU, www.cyberedu.ro, dezvoltată de Bit Sentinel, unde există numeroase resurse educaționale în domeniul securității cibernetice, transmite DNSC.

„Până la începerea competiției, aceștia pot rezolva exerciții din Arhiva Educațională, familiarizându-se astfel cu tipurile de probleme specifice concursurilor de securitate cibernetică”, a precizat DNSC.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mihai Maci, despre copiii crescuți digitali: Copiii nu sunt singuri doar pentru că ei stau pe device-uri, ci și părinții lor stau pe device-uri în loc să stea cu ei | VIDEO