Olandezii si britanicii se prezinta incepand de astazi la urne pentru a-si vota europarlamentarii

Pe de altă parte, italienii vor vota ultimii întrucât secțiile din Peninsulă se închid duminică la orele 23.00.

Aproape 400 de milioane de alegători sunt chemați la urne între 22 și 25 mai în cele 28 de țări ale Uniunii Europene pentru a alege 751 de deputați cu un mandat de cinci ani.

După cum comentează agențiile de presă internaționale, rezultatul alegerilor europarlamentare din acest an va depinde în mare măsură de prezența la vot.

În 2009, spre exemplu, doar 43% dintre alegători s-au prezentat la urne.

Potrivit agenției France Press, scrutinul din acest an este amenințat de ascensiunea partidelor eurofobe în mai multe țări-cheie precum Franța, Marea Britanie și Olanda.

Criza economică și financiară a frânat creșterea, a făcut să explodeze șomajul și a afectat imaginea instituțiilor europene. A devenit tot mai des întâlnit argumentul de tipul ‘este vina Bruxelles-ului”.

Primii care se pot prezenta la vot sunt olandezii – aproape 13 milioane de cetățeni din această țara își pot exercita votul începând de astăzi. Olandei îi sunt repartizate 26 de mandate.

Urnele se deschid astăzi și în Marea Britanie – unde 46 de milioane de alegători sunt chemați la urne pentru a decide repartizarea celor 73 de locuri ale țării în Parlamentul European.

Cele 28 de țări membre UE trebuie să aleagă 751 de deputați cu un mandat de 5 ani.