Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: tirbușonul făcut din oțelul Podului Londrei – AUDIO

Cea mai mare colecție de tirbușoane din lume îi aparține unui român. E un record omologat în Cartea Recordurilor și îi aparține lui Ion Chirescu. Cu totul, are peste 30 de mii de tirbușoane și în timp, a înființat la București Muzeul Recordurilor”. În clădirea respectivă se mai află și alte colecții, dar revenind la zecile de mii de tirbușoane, cel mai valoros a fost produs în secolul 18.

“A fost făcut din oțel și lemn din vechiul Pod al Londrei. Pod care a fost demolat și în locul lui a fost construit următorul pod în secolul 18. Tirbușonul a fost achiziționat la o licitație, care a avut loc la Londra. Dau din casă, dar englezii nu au fost destul de supărați, fiind o piesă absolut reprezentativă pentru Anglia si mai ales pentru Londra, care a luat alte drumuri în loc să rămână la ei.” spune Ion Chirescu.

Ca idee, cele mai vechi tirbușoane au apărut după ce soldații au adaptat o unealtă cu care curățau țeava flintelor. Se întâmpla prin secolul 17 și o astfel de unealtă, cu dublu rol, se găsește și în colecția lui Ion Chirescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.