Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: scheletul de Deinotherium gigantissimum, “animalul înfricoșător uriaș” – AUDIO

În sala centrală a Muzeului de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, se află un schelet uriaș. Are 4,5 metri înălțime și aparține unui strămoș al elefantului. Exemplarul a fost descoperit în județul Vaslui, în 1890, și localnicii credeau că oasele aparțin unor oameni uriași. Oamenii de știință i-au spus Deinotherium gigantissimum, adică “animal înfricoșător uriaș” și scheletul de 4,5 metri aparține unui exemplar adolescent. La maturitate, Deinotherium gigantissimum era de două ori mai mare decât un elefant.

“Putem spune că este un elefant ciudat. De ce este ciudat? Pentru că spre deosebire de elefanții actuali, avea fildeșii pe falca de jos, pe mandibulă, și erau orientați în jos. La elefanții actuali, fildeșii sunt poziționații pe maxilar și sunt arcuiți în sus. Au dispărut pe la începutul Cuaternarului, acum două milioane de ani.” , spune directorul adjunct Melania Stan.

Scheletul de Deinotherium de la Muzeul Antipa este printre cele mai complete din lume. A fost nevoie de 15 ani de săpături pentru a-l aduce la suprafață. Pentru a-l monta pe suportul metalic actual, a fost nevoie de încă 3 luni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.